Diversen


Grand Canyon

De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Coloradorivier deze kloof in de bodem ingeslepen.

 

Deze extreme erosie werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De Colorado rivier slijpt ongeveer 16 cm per 1000 jaar uit de canyonbodem. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer.

 

Ondanks de grote breedte is de overkant van de Canyon vanaf vrijwel elk punt goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied waardoor de lichtabsorptie hier uitermate gering is.

 

De wanden van de Grand Canyon zijn roodachtig gestreept. De verschillende lagen in de bodem komen hierdoor goed tot uitdrukking.

 

De eerste Europeaan die de Canyon zag was de Spanjaard García López de Cárdenas die het gebied in 1540 verkende. Lang voor die tijd was het gebied reeds bewoond door Indianen, waarvan sommigen hun nederzettingen bouwden in de wanden van de Canyon. Momenteel leven nog steeds zo'n 500 indianen in de Grand Canyon.