Monumenten


Eifel Toren

Bekijk in Google Maps | Bekijk in Street View

De Eiffeltoren is het meest opmerkelijke monument van Parijs en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. De Eiffeltoren staat aan de kade van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs.

 

 

De Eiffeltoren is wereldwijd het symbool van Parijs. Het wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwonderen.

 

De toren is bedacht door de architect Gustave Eiffel. Eiffel had tot aan zijn dood een woning in de top van de toren. De toren ontvangt jaarlijks meer dan 5,5 miljoen bezoekers. Op 28 november 2002 verwelkomde de Eiffeltoren zijn 200.000.000ste gast.

 

Op het eerste platform bevindt zich een expositie over de Eiffeltoren met foto's, schilderijen en informatie. Met de lift is het mogelijk naar de top van de Eiffeltoren te gaan, met de trap alleen tot het tweede platform. Informatiepanelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren. Er is een uniek uitzicht over Parijs.

 

De Eiffeltoren is 300 meter hoog, zonder de televisieantenne mee te rekenen (324 meter met antenne). Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de toren enkele centimeters in hoogte veranderen door het uitzetten of inkrimpen van het metaal. De toren heeft vier poten; op verschillende niveaus bevinden zich platforms. De toren weegt 7300 ton (totale gewicht 10100 ton). Na zijn bouw was de toren de hoogste van Europa en is - afgezien van televisietorens - nog steeds de hoogste van Europa.

 

Om tien uur in de avond gaan er een paar minuten lichtjes op de Eiffeltoren knipperen. Dit is ooit voor het eerst gedaan op nieuwjaarsavond 2000. Mensen waren hier zo van onder de indruk dat de lichtjes nu elke avond te bewonderen zijn.

 

Geschiedenis
Er is aan de toren gebouwd vanaf 1887 tot 1889 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling; de Eiffeltoren zou de monumentale toegang tot de tentoonstelling worden (1889). Het jaar 1889 was niet toevallig uitgekozen: het was de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie. De Eiffeltoren werd op 31 maart 1889 ingehuldigd en op 6 mei officieel geopend. In totaal werkten 250 staalarbeiders mee aan de bouw. Het was opmerkelijk voor die tijd dat slechts één arbeider het leven liet tijdens de werken.

 

De Parijse bevolking was tijdens de eerste jaren dat de toren er stond helemaal niet blij met het monument. In hun ogen was het een metalen gevaarte. Vandaag de dag wordt de Eiffeltoren echter beschouwd als een architecturaal meesterwerk. Een bijzonderheid is de veelheid aan fijnmazige ornamenten (smeedwerk) die op de toren zijn aangebracht, een prestatie die Eiffel de bijnaam ijzertovenaar gaf.

 

Oorspronkelijk zou men de Eiffeltoren na 20 jaar weer slopen, maar omdat de toren waardevol bleek voor communicatiedoeleinden mocht hij langer blijven staan. Op 12 januari 1908 werd het eerste langeafstandsradiobericht vanaf de toren verzonden.

 

In 1956 beschadigde een brand de top van de toren.

 

In de jaren '80 werd een oud restaurant en zijn ondersteunende steigerconstructie ontmanteld en uit de Eiffeltoren verwijderd. Het geheel werd verkocht en heropgebouwd in de Verenigde Staten (New Orleans, Louisiana). Tegenwoordig bevinden zich nog twee restaurants in de toren, Altitude 95 op de eerste verdieping en het restaurant Le Jules Verne op 125 meter hoogte. Le Jules Verne heeft één Michelinster.

 

In het jaar 2000 installeerde men talloze flikkerlichten en krachtige zoeklampen op de toren. Iedere avond is er een lichtshow en de zoeklampen bovenaan maken 's nachts van de Eiffeltoren een lichtbaken in de Parijse skyline. Elk jaar op Quatorze Juillet 14 juli, de Franse nationale feestdag, wordt rond de Eiffeltoren een groots vuurwerk afgestoken ter ere van de verjaardag van de Franse Revolutie.