Bekijk De Wereld


Atomium

Bekijk in Google Maps

Het Atomium is een monument in het Heizelpark in Brussel. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen met elk een diameter van 18 meter, die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard maal vergroot. Het gebouw, dat ontworpen is door architect André Waterkeyn, is bekleed met roestvrij staal (oorspronkelijk aluminium). De aluminium constructie woog destijds in lege staat 2500 ton. De bovenste bol van het Atomium werd naar zijn ontwerper André Waterkeyn genoemd na diens dood in 2005.

 

 

Het Atomium staat voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo '58, als symbool voor het metaal “staal“ dat sterk in ontwikkeling was, en een belangrijke rol speelde in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig. Gek genoeg werd er bij de bouw besloten dat de bollen niet van staal, maar van aluminium gemaakt moesten worden. Dit materiaal was ook een materiaal in opkomst. Het heeft echter niet de kubisch ruimtelijk gecentreerde, maar de kubisch vlakgecentreerde structuur. Het is niet precies bekend waarom dit besluit genomen werd, maar het zal ermee te maken gehad hebben dat aluminium op dat ogenblik aanmerkelijk beter bestand was tegen corrosie dan staal. Het gebouw zou volgens plan niet langer dan zes maanden blijven staan. Aan het eind van de wereldtentoonstelling werd echter besloten om het gebouw, dat enorm populair en bekend was geworden, toch maar te laten staan.

 

De totale hoogte van het monument, de diagonaal van de kubus, is 102,705 meter. Het grondvlak is een zeshoek met een diagonaal van 94,75 meter. De negen bollen, die een diameter van 18 meter hebben, bestaan elk uit 48 driehoekige platen van 2 mm dik. Voor de restauratie waren er 720 platen per bol. De bollen zijn met elkaar verbonden door middel van roltrappen. De drie buitenste hoge bollen hebben geen verticale dragers en zijn om veiligheidsredenen gesloten voor publiek. In de bovenste bol is een restaurant gevestigd en heeft men een panoramisch uitzicht over de stad, en in de andere bollen zijn verschillende tentoonstellingen.

 

Vanaf maart 2004 is begonnen met een twee jaar durende opknapbeurt van het monument. Daarbij wordt onder meer de aluminium bekleding vervangen door een speciaal type roestvast staal (inox). Daarom werd het Atomium afgesloten voor het grote publiek van oktober 2004 tot januari 2006. Saillant detail is overigens dat dit type staal zowel in de kubisch ruimtelijk gecentreerde als de kubisch vlakgecentreerde variant voorkomt.

 

Op woensdag 21 december 2005 werd de buitenverlichting van het Atomium getest. Oorspronkelijk was het Atomium ook verlicht, maar de lampjes lieten het al snel afweten. Nu zouden ze 150 jaar meegaan. Op zaterdag 18 februari 2006 werd het Atomium officieel heropend. Ter gelegenheid van de heropening is een munt van 2 euro met het jaartal 2006 uitgegeven.