Forten


Fort Delaware

Fort Delaware is een verdedigingsfort, afgebouwd in 1859 op het eiland Pea Patch in de Delaware rivier. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd het fort gebruikt als gevangenis voor gevangen genomen krijgsgevangenen. Het fort en het eiland behoren momenteel tot de "Delaware Division of Parks and Recreation" en omvat een actief historisch museum.

 

Geschiedenis
De franse militaire ingenieur Pierre Charles L'Enfant was landmeetkundige voor verdediginswerken. Hij ontdekte in 1794 een eiland dat hij Pip Ash noemde, een ideale plaats voor de verdediging voor de Amerikaanse handel en cultuur.

 

Het eiland dat L'Enfant ontdekte was lokaal beter bekend als Pea Patch eiland. Het eiland was nagenoeg onaangetast, echter met één uitzondering. Dr. Henry Gale, die in New Jersey woonde, gebruikte Pea Patch als particulier jachtterein. Gale werd $30,000 geboden voor het eiland door het amerikaanse leger, maar hij weigerde. Door een onteigeningswet moest Dr. Gale op 27 mei 1813 het eiland toch verlaten.

 

Bouw van het fort
De bouw van het fort op Pea Patch ieland begon in 1819. Een grote brand in 1831 verwoestte een groot gedeelte van de werken. De huidige structuur werd gebouwd tussen 1848 en 1859. Het fort is op dit moment het grootste fort in de Verenigde Staten.

 

De burgeroorlog
Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, begonnen in 1862, werd het eiland een gevangenis voor krijgsgevangenen en lokale sympathisanten van de zuidelijke staten. Zij werden ondergebracht niet in het fort zelf, maar in houten barakken die over een groot deel van het eiland verspreid lagen. Op het einde van de oorlog waren er 12.500 gevangenen op het eiland. In totaal zijn er 40.000 gevangenen geweest, waarvan er 2.900 zijn overleden Fort Delaware.

 

Het fort vandaag
Het fort Delaware is tegenwoordig te bezichtigen. Met een veerpont word je overgevaren. Er zijn speciale rondleidingen en de bezoeker kan aanschouwen hoe er destijds met de kanonnen werd gevuurd. Stranderosie werd plotseling een bedreiging. Een 3500 voet lange zeeweing, gebouwd in de winter van 2005-2006, beschermd nu het historische fort.