Golfbanen


Kennemer Golf & Country Club

Bekijk in Google Maps

Kennemer Golf & Country Club (KG&CC) is een golfbaan in Zandvoort.

 

 

Geschiedenis
De Kennemer Golf & Country Club is opgericht op 11 december 1910, na een vergadering in Bloemendaal. De 33 mensen die deze vergadering bijwoonden besloten een 9-holes baan aan te leggen in Santpoort. Op deze baan, die ruim 2005 meter lang was, werden veel nationale en internationale wedstrijden gespeeld.

Hoewel de leden tevreden waren, werd er toch gesproken over een 18-holes golfbaan in de duinen van Zandvoort. Dit werd zo ook besproken tijdens de bestuursvergadering op 6 maart 1926. Tijdens deze bestuursvergadering werd een bod gedaan door de familie Quarles van Ufford. Zij stelde voor om het erf waar de banen nu liggen te verpachten aan de Kennemer Golf & Country Club.

 

De leden stemden in en op 3 mei 1928 waren de 18 holes in de duinen van Zandvoort gebruiksklaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de baan in beslag genomen door de Duitsers. Gedurende de oorlog zijn er ruim 78 bunkers gebouwd op de banen. Ook is er een betonnen muur over de hele baan gebouwd. Na de oorlog zijn de banen en het clubhuis weer in hun oude staat hersteld. Toch worden een aantal van deze bunkers nog steeds gebruikt.
In 1985 werd de Kennemer Golf & Country Club uitgebreid tot 27 holes.

 

Dutch Open
Op de Kennemer vond in 1989 de langste play-off uit de geschiedenis van de Europese Tour plaats. Drie spelers waren geëindigd op dezelfde score: Roger Chapman, Ronan Rafferty en José María Olazábal. Na hole 1 viel Chapman af, maar het duurde nog acht holes voordat Rafferty zich gewonnen moest geven. Het stormde en regende zo hard dat Olazabal met een double bogey won! De week daarna won Rafferty het Skandinavisch Open in Zweden.

 

De 89ste editie van het Dutch Open zal in 2008 voor de 19de keer op de Kennemer plaats vinden van donderdag 21 augustus t/m zondag 24 augustus.

 

Dutch Ladies Open
Vanaf 2000 werd het Dutch Ladies Open een paar jaar op de Kennemer gespeeld. In 2000 won Laura Davies. Ze won dat jaar ook het US Open voor de 12de keer, en de Ladies World Cup in Ierland.