Havens


Dubai

Bekijk in Google Maps

Dubai staat al voor eeuwen bekend als 'de stad van kooplieden'. Gedurende de jaren vijftig en zestig werd het een drukke handelspost voor de hele Golfregio.

 

 

Mina (Poort) Rashid werd voltooid in 1972. De locatie van de haven ligt in de buurt van het centrum, de nieuwe infrastructuur van Dubai's bloeiende gemeenschap maakte het bedrijf tot een groot succes. Tegen 1978 werd het aantal ligplaatsen verhoogd tot 35 - waaronder vijf aanlegplaatsen om de grootste containerschepen ter wereld te laten laden en lossen.

 

In 1976, gaf de heerser van Dubai, Sheikh Rashid de opdracht voor een nog ambitieuzer project: de bouw van 's werelds grootste gemaakte haven Jebel Ali, deze werd voltooid in 1979. Jebel Ali Haven is naast de Chinese Muur en de Hoover Dam, de enige drie kunstmatige objecten die te zien zijn vanuit de ruimte.

 

Jebel Ali Free Zone Haven, samengevoegd met Port Rashid in mei 1991 naar vorm Dubai Ports Authority, hebben geleid tot een enorme toename van de doorvoer. Nu passeren miljoenen TEU's.

 

Het formeel in september 2005 opgerichte DP World, is ontstaan uit de coöperatie integratie tussen Dubai Ports Authority en DPI Terminals tot een van de grootste mondiale haven exploitanten.