Havens


Shanghai

Bekijk in Google Maps

De zeehaven van Sjanghai is de grootste ter wereld waar het containers betreft. Globaal gezien is het anno 2004 de grootste zeehaven ter wereld met 380 miljoen goederenoverslag, gevolgd door Singapore en Rotterdam.

 

 

Er wordt gewerkt aan een uitbouw van de haven op het eiland Yangshan in de diepe zee, waar nog van alles moet worden gebouwd. Dit plan staat bekend als 'Yangshan Deep Sea Harbour'.

 

Het Yangshan project is geboren na onderzoek over de voorspelde groei van het vrachtverkeer over zee en de grotere derde en vierde generatie containerschepen. De haven van Sjanghai heeft de laatste drie jaar een gemiddelde groei van 29% per jaar. Deze groei komt vooral vanwege de snel groeiende export van China. De omzet in 2005 bedraagt meer dan 8.500.000 TEU's. Omdat Sjanghai aan de monding van de Jangtsekiang (de Blauwe Rivier) ligt, gaat al het import- en exportverkeer in de Yangtze regio via de haven van Sjanghai. Aan het einde van 1999 kon Sjanghai maximaal 180 miljoen ton en 4.21 miljoen TEU omzetten per jaar.

 

Op dat moment had Sjanghai last van twee grote problemen:

  • De waterdiepte van de Jangtsekiang is maar 7 meter. Alle derde en vierde generatie containerschepen kunnen hierdoor alleen maar bij hoogtij de haven in en uit.
  • De waterdiepte van de Huangpu rivier is ook maar 8 meter en bovendien is deze rivier te smal voor grote schepen. Containerschepen kunnen niet manoeuvreren of draaien.

 

Na onderzoek door The Shanghai Municipal Government (SMG) bleek dat rond Yangshan Island het water minstens 15 meter diep is, zodat zelfs vijfde en zesde generatie containerschepen hier in de toekomst kunnen komen. Bovendien is deze omgeving een natuurlijke schuilplaats voor schepen in het geval van een tyfoon, hetgeen in dit gebied regelmatig voorkomt in het najaar.

 

Nederland
De nieuwe haven van Sjanghai heeft een Nederlands tintje. Het opspuiten van het land tussen de eilanden is gedaan door een Nederlandse baggeraar. De kranen zijn van Nederlandse bodem, en ook het radarsysteem dat de 32 km lange brug bewaakt wordt geleverd door een Nederlands bedrijf.