Kastelen


Kasteel van Versailles

Het Kasteel van Versailles (Frans: "Château de Versailles") is een kasteel en sinds 1792 een nationaal museum ( "Musée National du Château et des Trianons de Versailles") in het Franse departement Yvelines.

 

Geschiedenis
In 1624 werd bij het gehucht Versailles, ongeveer 20 km ten zuiden van Parijs, een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Zijn zoon Lodewijk XIV zou het uitbreiden tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein.

 

De eerste architect was Louis Le Vau. In 1680, onder leiding van de architect Jules Hardouin-Mansart, werd het kasteel enorm vergroot. Het interieur werd door Charles Le Brun ontworpen. Het is een van de grootste kastelen ter wereld, het grootste van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Interieur
Het meubilair bestaat grotendeels uit een grote collectie Franse meubelen in Barok, Classicistische en Empire-stijl. Een deel van het meubilair van Lodewijk XIV is bewaard, zoals de bekende commodes van André-Charles Boulle.

 

Sommige stukken zijn verloren gegaan, zoals vroege bureau's van Pierre Golle en het fameuze massief zilveren meubilair dat al door de Zonnekoning werd omgesmolten om zijn oorlogen te betalen.

 

Ook de wereldberoemde secretaire van Lodewijk XV door Jean-François Oeben bleef bewaard. Andere meubelmakers van belang waren Georges Jacob en Auburtin Gaudron, die zijn werkplaats had in de rue Saint-Honoré.

 

Het interieur werd verzorgd door de Koninklijke Academie voor Beeldhouw- en Schilderkunst; het werd een echte grote parel van de Franse Barok. De minister van Financiën Colbert had een invoerverbod opgelegd voor de luxeproducten die Frankrijk ook zelf produceerde; de fabricage van wandtapijten, linnen, kant, stoffen, meubels, spiegels en glas werd daardoor sterk bevorderd.

 

Colbert zorgde ervoor dat de belangrijkste lieden in een koninklijke manufactuur werden tewerkgesteld. De mooiste stukken werden dan naar Versailles gestuurd waar zij werden bewonderd door de hovelingen en de talloze ambassadeurs. Zo was Versailles een etalage van het allerbeste dat Frankrijk te bieden had.

 

Historische gebeurtenissen

 • De kleine Mozart gaf in Versailles een concert voor Koningin Maria Leszczyńska.
 • In 1783 vond hier de eerste vlucht met een luchtballon plaats.
 • In oktober 1789 bereikt de Franse Revolutie het kasteel; Marie Antoinette vluchtte via een geheime gang naar de kamer van de koning.
 • In 1871 werd hier Wilhelm I van Pruisen uitgeroepen tot Duits keizer.
 • Op 28 juni 1919 werd het Verdrag van Versailles in de Spiegelzaal ondertekend.

 

Historisch filmdecor

 • Valmont (1989) - regie: Miloš Forman
 • Marie-Antoinette - regie: Sofia Coppola

 

Trivia

 • Ooit verbleef de Mona Lisa, samen met andere wereldberoemde schilderijen in het kasteel.
 • In 1665 werd Bernini ontboden naar het hof. Hij houwde de wereldberoemde buste van Lodewijk XIV in het Dianasalon.
 • De veel gelezen anekdote dat Versailles geen toilet zou bezitten, berust niet helemaal op waarheid. De koning en de leden van zijn familie bezaten "kakstoelen" en voor de koning was een privaat aangelegd in zijn kleine vertrekken. Doch voor de hovelingen was niets voorzien.
 • Honden begrijpen niets van etiquette en staatsrecht. Daarom moest iedere koning dagelijks zelf zijn jachthonden voeren. Hoe zouden zij anders hun meester herkennen? Een speciale trap voert daarom naar de "Salon des chiens" (Salon van de honden)in de koninklijke vertrekken. Lodewijk XIV had drie jachthonden Bonne, Ponne en Nonne; zij werden vereeuwigd op een doek van François Deportes.
 • Kunstenaars die het kasteel hebben bezocht:
  Molière, Lully, Racine, Marin Marais, Couperin, Marchand, Telemann, Mozart, Farinelli, Mlle Mars, Berlioz, Sarah Bernardt, Fauré, Saint-Saëns, Jessye Norman, Luciano Pavarotti, Ruggiero Raimondi, Plácido Domingo, Barbara Hendricks, Alexis Weissenberg, Dee Dee Bridgewater, Félicity Lott, Riccardo Muti, Michel Chapuis, Pierre Henry, William Christie, Jordi Savall, Jean-Claude Malgoire, Gustav Leonhardt, Réné Jacobs, Daniel Barenboïm, Jean-Michel Jarre...