Koningshuizen


Buckingham Palace

Bekijk in Google Maps

Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse monarch in Londen.

 

 

Geschiedenis
Oorspronkelijk heette het gebouw 'Buckingham House' omdat het (in 1703) werd gebouwd voor John Sheffield, graaf van Buckingham. Koning George III kocht het pand in 1762 van diens nakomeling Sir Charles Sheffield. Sinds 1837 doet het dienst als residentie. Het huidige uitzicht dateert van rond 1820; Koningin Victoria was de eerste monarch die er verbleef. Zij liet de witte gevel in de jaren 40 optrekken. Als de koningin aanwezig is, wappert de koninklijke standaard op het middelste paviljoen; is zij er niet, dan wordt de Union Jack gehesen. Er werken dagelijks ruim 800 mensen uit de koninklijke Huishouding.

 

Architectuur
De witte symmetrische gevel van het Paleis leent zich uitstekend als decor voor ceremoniën. Jaarlijks groeten de Windsors de bevolking vanaf het Balkon (dit al sinds 1851). Het paleis heeft 775 kamers, waarvan 78 badkamers. De paleisgevel is 108 meter breed en het gebouw is 120 meter diep, met een hoogte van 24 meter. De oppervlakte bedraagt 77.000 vierkante meter, het heeft 1514 deuren en ruim 760 vensters die om de zes weken worden gereinigd. Elektriciteit is er sinds 1883. Er is een kapel, een dokterskabinet, een zwembad en een cafetaria voor het personeel. De grootste zaal is de balzaal (36,6m x 18m x 13,5m); hier vinden staatsdiners plaats. Staatshoofden slapen in de Belgische suite; deze werd gebouwd door koningin Victoria voor haar oom, Leopold I van België.

 

Buckingham Palace is, sinds George III het kocht, meerdere malen verbouwd en vergroot. Sinds 1993 zijn gedeelten van het paleis toegankelijk voor het publiek. Een van de mooiste zalen is de troonzaal, waar de troon van de Koningin staat. Ook de tronen van haar ouders en grootouders staan hier. In Buckingham Palace bevindt zich een gedeelte van de Koninklijke Collectie, met schilderijen van onder andere Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Vermeer, Poussin, Canaletto en Claude Lorrain. Er staan ook sculpturen van Canova en Chantrey, een collectie Sèvres-porselein en fraai Brits en Frans meubilair.

 

Trivia
Buckingham Palace heeft zijn eigen postcode: SW1A 1AA.
Er bevindt zich een van de grootste klokkenverzamelingen: 350 stuks.
Er werden meerdere prinsen geboren, waaronder kroonprins Charles.