Koningshuizen


Paleis het Loo

Bekijk in Google Maps

Paleis Het Loo is een voormalig Koninklijk Paleis en tegenwoordig een Nationaal Museum, gelegen aan de rand van de stad Apeldoorn bij de gelijknamige wijk Het Loo.

 

 

Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje, koopt in 1684 het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo aan, om ernaast een nieuw jachtverblijf op te trekken. Het terrein leent zich bijzonder goed voor een tuinaanleg met waterwerken vanwege de natuurlijke wateraanvoer vanuit de heuvels.

 

Het paleis was de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen van 1686 tot 1975. Het paleis is ontworpen door de toonaangevende 17e-eeuwse architect Jacob Roman. Het werd voor het laatst bewoond door Prinses Margriet.

 

Restauratie
Het paleis is na restauratie in de jaren '70 sinds 1984 ingericht als museum. In het museum krijgt men een indruk hoe de opeenvolgende Oranjes in dit paleis leefden. Ook is in de stallen bij het paleis een grote collectie rijtuigen uit het bezit van het Koninklijk Staldepartement te zien. In een zijvleugel van het Paleis is de collectie binnenlandse en buitenlandse ordetekenen van het Museum van de Kanselarij van de Nederlandse Orden te zien.

 

Het interieurontwerp is goeddeels van de hand van Daniël Marot. Verbouwingen vonden plaats in de 19e en 20e eeuw.

 

Paleispark en Huis Het Loo
Bij het paleis hoort tevens het Paleispark, dat net als de Koninklijke Houtvesterij onderdeel is van Kroondomein Het Loo. Het kroondomein stond bekend als geliefd jachtterrein van de koninklijke familie. Vlakbij het paleis, in Huis Het Loo, wonen momenteel Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Achter Het Loo bevindt zich het Kasteel Het Oude Loo, dat door de regering ter beschikking is gesteld aan Koningin Beatrix.

 

Tuin
Paleis het Loo beschikt over een Hollands-classicistische tuin met Franse invloeden (een vakverdeling afgezet met buxushagen). Het is een formele tuin in de stijl van de 17e-eeuwse barok in navolging van de renaissancetuinen van André le Nôtre zoals bij het Kasteel van Versailles. Vanaf het balkon (op woensdag toegankelijk) is een uitzicht op de tuin.