Bekijk De Wereld


Landgoed de Horsten

Bekijk in Google Maps

Landgoederen de Horsten waarop Villa Eikenhorst staat, is sinds 1845 geheel in het bezit van de Oranjes. In 1838 koopt Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I, twee van de drie horsten (verhoogde strandwallen) waaruit de landgoederen bestaan: Raephorst en Ter Horst. In 1845 voegt hij daar Eikenhorst bij. Prins Frederik kiest Huize de Paauw op landgoed Raephorst als zijn zomerverblijf. Huize de Paauw is sinds 1925 het raadhuis van Wassenaar.

 

 

Als Prins Frederik in 1881 overlijdt, erft zijn dochter Marie De Horsten. Na 1898 koopt Koningin Wilhelmina de landgoederen aan. Zij houdt erg van deze groene omgeving en gaat er regelmatig jagen of schilderen. Na het overlijden van Wilhelmina in 1962 erft Koningin Juliana het landgoed. Nu zijn de landgoederen eigendom van Koningin Beatrix.

Villa Eikenhorst
De Villa is gebouwd tussen 1985 en 1987 in opdracht van Prinses Christina, de jongste zus van Koningin Beatrix. Villa Eikenhorst op dit prachtige landgoed is sinds 2003 het woonhuis van de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Catharina-Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane.

 

Architectuur
De architect van Villa Eikenhorst is ir. J. Baron van Asbeck. Hij is ook verantwoordelijk voor de restauratie van Paleis Het Loo. Inspiratie voor Villa Eikenhorst was een gelijknamige 17e eeuwse boerderij die ooit in de buurt van de huidige villa stond.