Koningshuizen


Kasteel van Laken

Bekijk in Google Maps

Het kasteel van Laken dateert uit de 18e eeuw, meerbepaald uit 1782. Het werd gebouwd voor aartshertogin Maria Christina van Oostenrijk, de landvoogdes van de Zuidelijke Nederlanden, zij verbleef in deze streek op verzoek van Keizer Jozef II van Oostenrijk. Het Keizerlijk kasteel kreeg toen zijn huidig uitzicht met centraal een koepel en een fronton ondersteund door een reeks zuilen, in neoclassicistische stijl.

 

 

Het domein heette toen het Kasteel van Schoonenberg, een naam die later is vervallen. De tuin was een voorbeeld van een landschapstuin met een Chinees paviljoen, een tempeltje, een oranjerie, grotten en waterpartijen met een liefdeseiland; hij was 58 hectare en 79 aren groot. Het domein werd verkocht, maar werd gered van de sloophamer in 1804 door Napoleon Bonaparte die het kocht voor 5.000.000 francs en het in 1811 aan zijn echtgenote Joséphine de Beauharnais schonk.

 

Historische Gebeurtenissen

  • Verblijf van Keizer Napoleon
  • De grote brand van het kasteel
  • Verloving van Prinses Stéphanie met Kroonprins Rudolf van Oostenrijk.
  • Gevangenschap van Koning Leopold III
  • Koffietafel voor de begrafenis van Boudewijn, Koning
  • Bezoek van Paus Johannes Paulus II
  • Verlovingsfeest van Filip, Hertog van Brabant met Mathilde d'Udekem d'Acoz
  • De Verklaring van Laken

 

Hedendaagse functie
In tegenstelling tot het pompeuze paleis in Brussel heeft het Kasteel van Laken een sober en intiem karakter, daarom is het sinds eeuwen al een woonkasteel; bovendien heeft het een prachtige tuin, die zo groot is als Monaco. Vandaag is het de residentie van Prins Filip en Prinses Mathilde, de Hertogen van Brabant, en hun gezin. Er zijn prachtige serres, die elk jaar in de bloeiperiode gedurende drie weken toegankelijk zijn voor publiek.

 

Naast de koninklijk serres is het kasteel bekend vanwege de stallen, het Chinese paviljoen en de Japanse toren; ook het schilderatelier van koningin Elisabeth is te bewonderen.

 

Op vraag van de Koningin werd onlangs het speelpaviljoen waarin de kinderen van Leopold III opgroeiden gerestaureerd, zodat Prinses Elisabeth hier met haar broertjes, neven en nichtjes kan spelen.

 

Albert II gebruikt het kasteel voor recepties, gala-diners en ceremoniële contacten met politici. In 2007 hield de Koning er audiënties na de federale verkiezingen van 10 juni 2007.