Koningshuizen


Drottningholm palace

Bekijk in Google Maps

Het Drottningholm Palace is het eerste van de veertien monumenten op de Wereld erfgoedlijst van de UNESCO in Zweden en is opgenomen op deze lijst in 1991. Drottningholm Palace (drottning betekent koningin en holm eiland), van oorsprong een koninklijk plezierslot op het eiland Lövö in het Mälarmeer ten westen van Stockholm, is sinds 1982 de woonplaats van de Zweedse koninklijke familie.

 

 

 

Ontwerp paleis
Drottningholm Palace werd in de tweede helft van de 17e eeuw door de architect Nicodemus Tessin (de oude) in barokstijl ontworpen. Zijn zoon Nicodemus Tessin (de jonge) nam de bouwleiding over en legde ook een baroktuin naar Frans voorbeeld aan. Het park werd later vergroot en koning Gustaaf III liet in 1777 ook een Engelse tuin aanleggen.

 

Theater en Wereld erfgoedlijst
Het slottheater is een van de best bewaarde baroktheaters in Europa. Het theater beleefde zijn hoogtepunt onder Gustaaf III, die zelf voor het theater schreef en zelfs als toneelspeler optrad.

 

Na zijn dood verviel het theater en het werd pas aan het begin van de 20e eeuw herontdekt en in 1922 gerenoveerd. De toneeltechniek is nog origineel en er is ook nog een verzameling van oude toneelrekwisieten. Tegenwoordig wordt het theater weer voor opvoeringen gebruikt.

 

De redenen waarom de UNESCO het tot monument op de Wereld erfgoedlijst heeft verklaard zijn:

  • Drottningholm Palace, het kasteel, het theater, het Chinese paviljoen, en het park is het beste voorbeeld in Zweden van een koninklijke 18e eeuwse residentie, en is representatief voor alle Europese architectuur uit deze periode.
  • Het Slot Drottningholm werd beïnvloed door het Franse Versailles, zoals vele andere paleizen in Europa in deze periode.