Parlementen


Capitool

Het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC is de zetel van de volksvertegenwoordiging van de Verenigde Staten, de wetgevende macht in de trias politica.

 

In het Capitool zetelen zowel de Amerikaanse Senaat (vertegenwoordiging van twee senatoren per staat) als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (evenredige vertegenwoordiging naar grootte van de staat), tezamen het Congres genoemd.

 

Het Capitool is van het Witte Huis gescheiden door National Mall, om symbolisch de scheiding met de uitvoerende macht (de president) aan te geven. Het Capitool is een verwijzing naar de staatsmacht van het klassieke Rome, waar het Capitool de belangrijkste van de zeven heuvelen was en die de tempel van Juno herbergde, die daar over de Romeinse munt waakte.

 

Geschiedenis van het gebouw
De bouwwerkzaamheden van het Capitool begonnen in 1793. Het Senaatgedeelte was gereed in 1800, terwijl het Huis van Afgevaardigden-gedeelte pas in 1811 gereed was. Al snel echter werd het Capitool deels verwoest door de Britten gedurende de Oorlog van 1812. Herstelwerkzaamheden begonnen in 1815 en duurden 15 jaar. De herbouw werd geleid door de architect Benjamin Latrobe. In 1850 werd het gebouw nog eens uitgebreid.

 

Details
Opvallend aan het Capitool is dat het in de neoclassicistische stijl gebouwd is. Verdere neoclassistische bouwwerken in Washington DC zijn onder meer het Lincoln Monument en het Witte Huis.

 

Koepel
Het midden van het Capitool bestaat uit een indrukwekkende koepel met een diameter van ca. 30 meter. Op de schilderingen staan onder meer de presidenten Abraham Lincoln en Ulysses S. Grant. Deze gietijzeren koepel is pas in 1863 voltooid en verving een veel kleinere, houten koepel uit 1812.