Stations


Station Chhatrapati Shivaji

Bekijk in Google Maps

De Chhatrapati Shivaji Terminus (tot 1996 bekend als Victoria Terminus) is een spoorwegstation in Bombay. Het is in één van de drukste treinstations ter wereld. Het gebouw dient tevens als hoofdkwartier voor de Indiase Central Railway (CR). Daarnaast sluit het aan op het netwerk van de Mumbai Suburban Railway.

 

 

Architectuur
Het gebouw werd ontworpen door de Britse architect Frederick William Stevens en opgeleverd in 1888. Het bestaat uit een mix van neogotische Victoriaanse en Indische bouwstijlen. De binnenkant werd ingericht door studenten van de Bombay School of Art. Mogelijk liet de architect zich inspireren door het St Pancras railway station in Londen.

 

Geschiedenis
De eerste trein in India reed in 1853 van het treinstation Bori Bunder in Bombay naar het ten noordoosten van Bombay gelegen Thane.

 

Vanaf ongeveer 1888 werd er op de locatie van het station Bori Bunder een compleet nieuw station gebouwd. Het station werd ontworpen door de Britse architect Frederick William Stevens. Toen het gebouw in 1897 werd geopend stond het symbool voor de technologische vooruitgang van India. Het werd hernoemd naar de Britse Koningin Victoria.

 

In 1996 werd het gebouw hernoemd naar de 17e eeuwse Marathakoning Shivaji.

 

Sinds 2004 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.