Stations


Station Londen King's Cross

Bekijk in Google Maps

King's Cross is een spoorwegstation in Londen, in de wijk Kings Cross. Het station werd eind 19de eeuw door de toenmalige spoorwegmaatschappij London and North Eastern Railway (LNER) gebouwd. Deze prestigieuze spoorwegonderneming onderhield tot 1948 treindiensten tussen Londen en het noordoosten van het Verenigd Koninkrijk: York, Newcastle en Edinburgh. De expresstrein die op dit traject reed, was de Flying Scotsman.

 

 

Het ontwerp, zowel van het stationsgebouw als van de perronoverkappingen, is van de had van Lewis Cubitt. In de voorgevel van het station is de vorm van de overkappingen duidelijk zichtbaar: een voor die tijd opmerkelijke mate van functionalisme.

 

Het station werd gebouwd naast het station Saint Pancras, dat toebehoorde aan de grootste concurrent van de LNER, de London, Midland and Scottish Railway (LMS). Ook dit treinbedrijf reed tussen London en Edinburgh, maar dan via het westen van Engeland. In een tijd van ongebreidelde concurrentie zorgde dit meer dan eens voor problemen. Elke maatschappij probeerde de goedkoopste, de snelste, de beste te zijn. "Bookmakers" gingen zelf dagelijkse weddenschappen aan, met als inzet de vraag welke trein die dag als eerste de bestemming zou bereiken. De machinisten van de maatschappijen beschouwden het als een eer om eerder op de bestemming te arriveren dan de concurrent. Op een gegeven ogenblik kondigde de Britse regering snelheidsbeperkingen af, omdat de snelheidslust volledig uit de hand liep.

 

Brand
In 1987 vond een grote brand plaats die bekend staat als "de brand in King's Cross". In werkelijkheid vond de brand plaats in het nabijgelegen metrostation, King's Cross St. Pancras. 31 mensen kwamen hierbij om het leven. De brand was de aanleiding om de houten roltrappen in de Londense metro door metalen roltrappen te vervangen.

 

Harry Potter
King's Cross speelt een rol in de serie boeken rond Harry Potter van de Engelse schrijfster J. K. Rowling. Vanaf hier vertrekt de Zweinsteinexpres, die de leerlingen naar hun school vervoert. De trein vertrekt vanaf het geheime perron 9¾, gelegen tussen de perrons 9 en 10. Rowling vergiste zich echter, want de perrons 9 en 10 liggen niet direct naast elkaar. Voor de verfilming van de boeken werden dan ook de perrons 4 en 5 gebruikt.

 

Boudicca
Volgens een legende zou het graf van Boudicca, de Britse koningin die tegen de Romeinen streed, zich onder perron 9 of 10 bevinden. Hiervoor is geen enkel bewijs, aangezien er geen enkele aanwijzing is waar Boudicca's graf zich zou bevinden. Desondanks blijft het verhaal populair.