Stations


Station Brussel Centraal

Bekijk in Google Maps

Brussel Centraal (frans: Gare Bruxelles Central) is een spoorwegstation gelegen aan de ondergrondse noord-zuidtreinverbinding, die de Brusselse treinstations Noord en Zuid met elkaar verbindt. Dankzij de ligging is dit het meest gebruikte station in België, met dagelijks zo'n 140.000 reizigers (hoewel er slechts 6 sporen zijn).

 

 

Alle treinen die de lijn Noord-Zuid volgen, stoppen hier, behalve hogesnelheidstreinen (zoals de Thalys) en sommige nachttreinen.

 

Stationsgebouw
Het station werd reeds voor de Eerste Wereldoorlog door Victor Horta ontworpen midden in de hoofdstad. Na diens dood in 1947 nam architect Maxime Brunfaut zijn taak over. Het ontwerp was, omwille van de vele niveauverschillen en in- en uitgangen, erg complex. De hoofdingang op de hoek van de Putterij en het Kantersteen zit onder een luifel in een holle hoekgevel, die gesierd wordt door negen verticale hoge vensters. Deze symboliseren de (destijds) negen Belgische provincies. Boven ieder venster werd een vlaggenstok aangebracht.

 

Momenteel (augustus 2007) wordt het station gerenoveerd. Eind 2005 is men begonnen met de bouw van een nieuwe ingang aan de kant van de Kunstberg. Er wordt in totaal 22 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van de ingang en de vernieuwing en verlenging van de perrons. Er komen ook extra roltrappen, trappen, een gerenoveerde tussenverdieping en een duidelijkere bewegwijzering. Dit alles moet de overbevolking opvangen en de toegankelijkheid van het station verbeteren. De werken moeten klaar zijn in 2008.