Stations


Station Parijs Noord

Bekijk in Google Maps

Het Parijse Gare du Nord oftewel station Parijs Noord (Frans: Paris Nord) is een van de zes grote kopstations in de Franse hoofdstad. In reizigersaantallen (ongeveer 180 miljoen per jaar) is dit het drukste spoorwegstation van de SNCF en een van de drukste ter wereld.

 

 

Geschiedenis
Het eerste station 'Parijs-Noord' werd geopend op 14 juni 1846, tegelijk met de ingebruikname van de spoorlijn Parijs–Amiens–Rijsel. Al snel bleek dit station te klein, en het werd in 1860 gesloopt om ruimte te maken voor het huidige station. De originele voorgevel werd verplaatst naar het station Lille-Flandres in Rijsel.

 

Aan het station, een ontwerp van architect Jacques Hittorff, werd gebouwd tussen mei 1861 en december 1865, maar het station werd al geopend in 1864. De rijkelijk geornamenteerde façade werd ontworpen rond een triomfboog met 23 standbeelden voor alle 23 steden die het spoorbedrijf bediende. De zes grootste standbeelden stellen de internationale bestemmingen voor (Parijs, Londen, Berlijn, Amsterdam, Wenen, en Brussel).

 

Vanaf 1906 en 1908 werd het station bediend door de Parijse metrolijnen 4 naar het centrum van Parijs en 5 die een verbinding geeft met Gare de l'Est en Gare de Lyon. Metrolijn 2 (station La Chapelle) is door een ondergrondse tunnel met het station verbonden. Verder is in de toekomst nog een ondergrondse verbinding met Gare de l'Est voorzien.

 

Het Gare du Nord en het Gare de l' Est liggen dicht bij elkaar.

 

Gebruik
Het Gare du Nord dankt zijn betekenis vooral aan het gebruik van de SNCF, de Franse spoorwegen. Het complex wordt daarnaast gebruikt door de RER, de spoorwegen in de regio van Parijs, de metro en de bus.

 

Paris Nord is het eindpunt van de Thalys-treinen uit Amsterdam Centraal, Brussel-Zuid en Köln Hbf, de Eurostar uit Londen en de meeste treinen uit Noord-Frankrijk.

 

Het station bestaat uit drie overkappingen over de perrons van de SNCF en een gebouw van de RER. Van deze overkappingen is die van de HSL-lijnen de grootste. Achter de façade is een grote stationshal, waarin alle passagiers hun weg naar de goede verbinding moeten zoeken. Vanuit deze hal gaan trappen naar beneden, naar het metrostation dat onder het Gare du Nord ligt. Naast het Gare du Nord ligt ook nog de eindhalte van een aantal buslijnen. De opstaphalte voor taxi's is aan de westelijke zijkant.