Stations


Station New York Centraal

Bekijk in Google Maps

Grand Central Terminal is het grootste treinstation ter wereld. Vooral tijdens het spitsuur, van 16.30 - 19.30, denk je meteen dat het ook het drukste treinstation ter wereld is. Sinds 1963, toen het Pennsylvania Station werd gesloopt en vervangen door onpersoonlijke nieuwbouw, is Grand Central het enige New Yorkse station van architectonische waarde.

 

 

Het werd gebouwd tussen 1903 en 1913 in beaux-arts stijl. Het station is als zodanig niet te herkennen want de perrons zijn verborgen in het souterrain, hetgeen natuurlijk pas na de introductie van de elektrische locomotief mogelijk was.

 

De Grand Central Terminal bestaat uit een tongewelf van 46 m hoog en 146 m lang met enorme boogvormige ramen en ongeveer 2500 geschilderde sterren op het plafond. Het "Grand Central" figureerde al meermaals als majestueus decor in diverse filmprenten.

 

Voor de prachtige zuidgevel staat een monument van de commodore Cornelius Vanderbilt, die in de 19de eeuw het spoorwegverkeer controleerde. In het station bevinden zich vele barretjes en restaurants. Het beroemdste restaurant is de Oyster Bar. Dit restaurant bevindt zich in het souterrain van het station en is één van de populairste visrestaurants van New York.