Bekijk De Wereld


Station Berlijn Centraal

Bekijk in Google Maps

Berlin Hauptbahnhof is het nieuwe centraal station van Duitse spoorwegen in Berlijn. Het is het grootste kruisingsstation in Europa en is op 26 mei 2006 geopend.

 

 

Lehrter Bahnhof
Het station is gebouwd op de plaats van het voormalige kopstation Lehrter Bahnhof, dat vanaf 1871 het eindpunt van de verbinding met Hannover was. In 1882 werd van oost naar west lopende Stadtbahn geopend, waaraan nabij het Lehrter Bahnhof de halte Lehrter Stadtbahnhof verrees. In 1884 nam het Lehrter Bahnhof ook de diensten naar Hamburg over, die voorheen vanuit het Hamburger Bahnhof vertrokken. In de Tweede Wereldoorlog werd het Lehrter Bahnhof zwaar beschadigd. Het werd in 1951 gesloten en in 1957 afgebroken. Het Lehrter Stadtbahnhof bleef in dienst, maar werd in 2002 afgebroken om plaats te maken voor de bouw van het nieuwe "Centraal Station" van Berlijn. De S-Bahnsporen zijn sindsdien ondergebracht in het Hauptbahnhof. Tijdens de bouw droeg het station nog een tijd de dubbele naam "Berlin Hauptbahnhof - Lehrter Bahnhof", maar vanaf de opening in mei 2006 is de naam alleen nog maar "Berlin Hauptbahnhof".

 

Een nieuw Centraal Station
Na de Wende van 1989 werden plannen gemaakt voor een nieuw Hauptbahnhof voor de weer verenigde stad. Het zou een kruisingsstation worden waarbij het verkeer over het viaduct van de bestaande oost-west lopende Stadtbahn het verkeer in noord-zuid in een nieuwe tunnel (Tiergartentunnel) zou kruisen. In 1992 besloot de Bondsregering tot bouw van dit station op de plaats van het oude Lehrter Stadtbahnhof. In 1995 startte de tunnelbouw die in 2005 werd voltooid. Tussen 2001 en 2005 werden de nieuwe viaducten gebouwd, waarna een grote dakconstructie er overheen werd gebouwd. De grote perronhal is 321 meter lang en bestaat uit een gekromde glasdakconstructie. Het dak in de noord-zuid richting heeft een lengte van 210 meter. Met de ingebruikname van het nieuwe Berlin Hauptbahnhof verliest het station Berlin Zoologischer Garten, dat sinds de Berlijnse deling het belangrijkste station van West-Berlijn was, een belangrijk deel van zijn functie en zal voortaan alleen nog dienen voor regionale treinen.

 

Naast treinen van en naar steden elders in Duitsland en het buitenland, het lokale treinverkeer, alsmede de S-Bahn, zal er in de toekomst ook een aansluiting komen op de Berlijnse metro, door het verlengen van de metrolijn U5 (eerst als pendel U55 tot de Brandenburger Tor) en zal de tram vanuit Oost-Berlijn via de Invalidenstraße naar het station gaan rijden.

 

Overigens was er ook in Oost-Berlijn tussen 1987 en 1998 een station met de naam Hauptbahnhof. Dit station heette voordien Berlin Ostbahnhof en heeft daarna weer zijn oude naam teruggekregen.

 

De officiële opening had plaats op 26 mei 2006. De feestelijkheden werden ontsierd door een gewelddadig incident: een jongen stak een twintigtal mensen met een mes. Omdat één van de slachtoffers drager was van het AIDS-virus, werd gevreesd voor besmetting van de andere slachtoffers met het virus.

 

Op 18 januari 2007 kwamen twee steunbalken van de structuur los tijdens orkaan Kyrill, één viel op de vloer, en de ander beschadigde een derde balk. Het station kreeg te kampen met enige wateroverlast en werd geëvacueerd. Niemand raakte gewond.