Bekijk De Wereld


Emirates Stadium

Het Emirates Stadium is het nieuwe stadion van voetbalclub Arsenal FC. Het stadion ligt aan de Ashburton Grove, een straat in de wijk Islington in noord-Londen.

 

Het stadion zou in eerste instantie Ashburton Grove gaan heten, maar sinds de luchtvaarmaatschappij Emirates het stadion ging sponsoren werd de uiteindelijke naam Emirates Stadium. Sommige fans noemen het stadion echter nog altijd Ashburton Grove. Vanaf de start van het seizoen 2006/2007 speelt Arsenal hier haar thuiswedstrijden. Het stadion biedt zitplaatsen aan 60.000 toeschouwers, waarmee het stadion het op twee na grootste is in Engeland. Alleen Wembley en Old Trafford hebben een grotere capaciteit. Het stadion zal de naam Emirates Stadium voor minimaal 15 jaar dragen. Dit is vastgesteld in het sponsorcontract met de luchtvaartmaatschappij. De £ 100 miljoen die Arsenal hiervoor ontvangt heeft niet alleen betrekking op de 15 jarige sponsoring van het stadion, maar Emirates zal ook minimaal acht jaar lang de shirtsponsor van Arsenal zijn.

 

Het stadion werd op 22 juli 2006 geopend met een wedstrijd tussen Arsenal en AFC Ajax, tevens de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp. Hierbij werd één helft gespeeld met de A-selectie van beide teams. De eerste goal werd gescoord door Klaas-Jan Huntelaar. De tweede helft werd gespeeld door twee teams met oudspelers van Arsenal en Ajax. De eerste wedstrijd eindigde in 2-1.