Bekijk De Wereld


Camp Nou

Camp Nou (Catalaans voor "nieuw veld"), is een voetbalstadion in Barcelona, thuisbasis van FC Barcelona en Catalaans voetbalelftal. Soms wordt het 'Nou Camp' genoemd, een germanisme. De officiële naam van het stadion is overigens Nou Estadi del Futbol Club Barcelona. Camp Nou is ontworpen door de architecten Lorenzo García Barbón en Josep Soteres Mauri. De bouw van het stadion was in 1957 voltooid. De officiële opening was op 24 september van dat jaar. Eulogio Martínez zou het eerste doelpunt in het nieuwe stadion maken.

 

Het staat bekend als één van de indrukwekkendste stadions ter wereld. De voorzieningen zijn duizelingwekkend en leverden Camp Nou als een van de weinige voetbalstadions een vijfsterren-kwalificatie van de UEFA op. Camp Nou is een trekpleister voor toeristen, die van over de hele wereld op de stad afkomen en doorgaans zelfs in een leeg stadion de ambiance die er tijdens wedstrijden heerst kunnen voelen. In het stadion bevinden zich ook de kantoren van het bestuur en het voetbalmuseum van FC Barcelona. Dit museum, vernoemd naar oud-clubpresident Josep Lluís Núñez, is samen met het Picasso-museum het meest bezochte museum in Catalonië. Naast de vaste onderdelen worden er nu ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Verder zijn er veel bekers en foto's te zien.

 

Capaciteit in drie ringen: 98.787 plaatsen. De atletiekbaan is verwijderd en het veld is 8 meter verlaagd. Daardoor kon er nog een tiental rijen toegevoegd worden.

 

Ter ere van de vijftigste verjaardag van het stadion in 2007 zal de capaciteit uitgebreid worden tot 118.000 plaatsen. Hierdoor gaat Camp Nou beroemde stadions als het Maracanã (Rio de Janeiro) en het Estadio Azteca (Mexico-Stad) in zitplaatsen voorbij.