Stuwdammen


Eder Reservoir

Bekijk in Google Maps

De Edersee is een groot reservoir dat door de bouw van de dam werd gecreëerd, van 1908 tot 1914, van rotsen en beton over de Eder rivier, nabij de kleine stad van Waldeck in het noordelijke Hesse, Duitsland. Om waterkracht te genereren en het waterniveau voor het verschepen op de Weser rivier te regelen. Het ligt aan de noordelijke rand van de Kellerwald.

 

 

In de nacht van 16 op 17 mei 1943 werd, als onderdeel van Operatie Chastise, de stuwdam vernietigd door een bomaanval van de Britten. Hierdoor ontstond een enorme verwoesting. Een vloedgolf met golven van 6-8 meter spoelde door de vallei tot wel 30 km stroomafwaarts.

 

De dam werd herbouwd binnen enkele maanden door gedwongen arbeid en het meer is heden een belangrijke zomer recreatie faciliteit. Zijn capaciteit van 199,3 miljoen m³ maakt het tot het derde grootste reservoir van Duitsland.

 

Tijdens laag water in late zomers van droge jaren vallen de overschotten van drie dorpen (Asel, Bringhausen en Berich), samen met een brug over het oorspronkelijke rivierbed droog.

 

De fictie
Een film uit 1954, stelde The Dam Busters te boek als de Britse aanval op de dam.