Stuwdammen


Gileppestuwdam

Bekijk in Google Maps

De Gileppestuwdam (Frans: barrage de la Gileppe) is een stuwdam in de Belgische provincie Luik, in de gemeente Jalhay. De toevoer van water wordt verzekerd door de in de Hoge Venen ontspringende Gileppe.

 

 

Dammuur
De oorspronkelijke muur was de oudste betonnen stuwdammuur van Europa. Ze werd op 28 juli 1878 door koning Leopold II officieel geopend. De wateropnamecapaciteit van het stuwmeer bedroeg toen 13 miljoen m³, met een oppervlakte van 86 ha. Het oorspronkelijk doel van de stuwdam was het voorzien in bruikbaar water voor de textielindustrie in de omgeving van Verviers.

 

Verhoging
In de periode 1968-1971 werd de dam met meer dan 10 m verhoogd. Sindsdien bedraagt de hoogte 62 m en de is lengte 320 m, de capaciteit van het meer is daardoor 26,5 miljoen m³ bij een oppervlakte van 130 ha. Samen met de Weserstuwdam te Eupen voorziet het meer heden ten dage in drinkwater.

 

De leeuw
Het belangrijkste kenmerk van de dam is een 13,5 m hoge en 180 ton zware leeuw uit zandsteen. De leeuw staat bovenop de dammuur en werd zo neergezet zodat hij trots uitkijkt in de richting van de slechts 5 kilometer verwijderde grens met het toenmalige Pruisen.