Stuwdammen


Oymapinar Dam

Bekijk in Google Maps

De Oymapinar Dam is een boogdam die op de rivier Manavgat in Turkije in 1984 is gebouwd. Het is een boogdam in ontwerp, 185 m in hoogte, de dam is gebouwd om elektrischetijd te produceren.

 

 

De Oymapinar Dam is gevestigd 12km ten noorden van Waterval Manavgat. Het is een kunstmatige, zoetwaterdam met een capaciteit van 300 miljoen kubieke meter. Het is 23km stroomopwaarts van stad Manavgat het 40km ten oosten van stad van Antalya in zuidelijk Turkije en gelegen op de Rivier Manavgat die het Middellandse-Zeegebied tegenkomt.

 

Beschrijving
De dam heeft vier ondergrondse turbines met een totale capaciteit van 540 megawatt. In 1984 was het de derde grootste dam van Turkije. Aangezien er meer dammen zijn gebouwd, is het het momenteel de vijfde van het land.

 

Wegens het boogontwerp, perst de kracht van water dat tegen de dam, en duwt de dam samen en versterkt het. Het gewicht van de dam duwt het neer stevig in de onderliggende rots. Dit ontwerp is ideaal voor dammen die in rotsachtige smalle kloven worden gebouwd.