Torens


Inco Superstack

Bekijk in Google Maps

De Inco Superstack is met 381m een van de hoogste schoorstenen ter wereld. Ze werd gebouwd door Inco Limited in 1972, voor een geschatte kostprijs van 25 miljoen Dollar. De schoorsteen hoort bij 's werelds grootste nikkel smelterij in Inco's Copper Cliff-fabrieken, vlakbij Sudbury, gelegen in de Canadese provincie Ontario.

 

 

Metingen
Het doel van de structuur was om zwavel- en andere gassen die ontstaan als bijproduct van het smeltproces verder van de stad weg te krijgen. Als resultaat kunnen de gassen nu tot 240km in de omtrek gemeten worden. Voor de constructie van de schoorsteen leed de stad erg onder de afval gassen, met serieuze ecologische gevolgen. De stad kreeg het -niet geheel onterechte- imago van een vegetatieloze woestenij.

 

Constructie schoorsteen
De constructie van de schoorsteen gaf de stad de mogelijkheid om een milieu herstelplan op te starten, met onder meer het herintroduceren van vissen en planten. Er werden meer als 3 miljoen nieuwe bomen gepland in en rond de stad. In 1992 kreeg de stad voor deze inspanningen een prijs van de Verenigde Naties. Ondanks al deze inspanningen blijft een deel van de ecologische vernietiging permanent, vooral de aantasting van de ooit roze granietrotsen door zure regen is onomkeerbaar.

 

Vervuiling omgeving
Hoewel de Superstack de vervuiling in de omgeving van Sudbury drastisch verminderde, verspreidde ze wel de gassen over een veel groter oppervlakte. Dit leidde tot een daling van de zuurgraad (pH) van de meren in de omgeving, waardoor tegen het einde van de jaren '80 meer dan 7000 meren aangetast waren door de zure regen.

 

Filter
Begin jaren '90 begonnen grote infrastructuurwerken om de gassen te filteren vooraleer ze door de schoorsteen te jagen. Vanaf 1994 wordt meer dan 90% van de Zwaveldioxide uit de gassen gehaald, de meeste rook is nu waterdamp.