Bekijk De Wereld


Pareltoren van het Oosten

Bekijk in Google Maps

De Oriental Pearl Tower, vertaald naar Pareltoren van het Oosten is een TV-toren in het financiële district Lujiazui in Pudong, Sjanghai aan de oever van de Huangpu rivier. Aan de overkant van de rivier is de Bund.

 

 

Ontwerp en bouw
De toren is ontworpen door Jia Huan Cheng, werkzaam bij Shanghai Modern Architectural Design Co. Ltd. De bouw van de toren begon in 1991 en was voltooid in 1995. Het is de hoogste toren in de Volksrepubliek China met 468m lengte.

 

De toren heeft als coördinaten: 31°14'30 Noorderbreedte and 121°29'42 Oosterlengte.

 

Structurele gegevens met Bollen verwerkt in de toren
De toren omvat in het totaal 11 bollen: grote en kleine. De twee grootste bollen volgens de lengterichting van de toren hebben een doorsnede van 50 m (onderste) en 45 m (bovenste). De verbindende cilindervormige kolommen zijn elk 9m in doorsnede. De kleinste bol bovenaan de toren heeft een diameter van 14m.

 

Observatie niveaus
Er zijn drie observatieniveaus in de toren, de hoogste (Space Module) is te vinden op 350 m. De lagere zijn te vinden op 263 m (Sightseeing Floor) en op 90 m (Space City). In de bol waar de Sightseeing Floor zich bevindt is ook een ronddraaiend restaurant opgenomen op 267 m hoogte. Verder zijn er regelmatig tentoonstellingen, is er een winkelcentra en zijn er restaurants te vinden. Tussen de twee bollen bevindt zich het "Space Hotel".

 

Antenne paal
De antenne bovenaan de toren is op zichzelf 118 m hoog. Ze verzorgt radio- en televisie-uitzendingen voor een groot deel van de stad. Door de vele hoge gebouwen in Sjanghai zijn er nog verschillende andere uitzend antennes in de stad te vinden om te zorgen dat de ontvangst overal voldoende is.

 

Chinese Symboliek in het Ontwerp
Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op een vers uit het gedicht Pipa-spel, van de Tang dynastie dichter Bai Juyi, dat de wonderlijk sprankelende muziek van het Chinese pipa tokkelinstrument beschrijft. Het is alsof parels, grote en kleine, neerpingelen op een jaden plaat.

 

De Oriental Pearl Tower bestaat uit grote en kleine bollen, 11 in het totaal. Ze lijken op parels die vanuit de hemel neervallen op een jaden plaat, voorgesteld door het oppervlak van de Huangpu rivier.

 

Van ver gezien lijken de Yangpu en Nanpu bruggen op twee Chinese draken die zich met de parels van de Oriental Pearl vermaken.

 

Toerisme
De Oriental Pearl Tower trekt per jaar zo'n drie miljoen bezoekers. Het dichtstbijzijnde metrostation is Lujiazui.