Bekijk De Wereld


CN Toren

De CN Tower (voluit: Canadian National Tower) is een toren in Toronto (Canada) die dienstdoet als zendmast en toeristenattractie. Met 553 meter was de toren tot 13 september 2007 het hoogste vrijstaande bouwwerk ter wereld op land, waarna ze werd gepasseerd door de Burj Dubai. Er zijn wel diverse masten die nog hoger zijn, maar die worden met tuien in evenwicht gehouden.

 

Geschiedenis
De toren is in 1976 gebouwd door de Canadese nationale spoorwegmaatschappij Canadian National Railway (CN) om aan te tonen waartoe de Canadese industrie in staat was. Toen CN bij haar privatisering in 1995 besloot zich enkel te richten op haar kerntaak (het rijden van goederentreinen) werd de toren afgestoten aan een federaal bedrijf dat staatseigendom beheert. Later is de toren geleast door een bedrijf TrizecHahn Corporation, die de toeristenfaciliteiten uitbreidde.

 

Sinds het afstoten door CN heet de toren officieel Canada's National Tower, waardoor de populaire aanduiding CN Tower in gebruik kon blijven.

 

Toeristenfaciliteiten
De toren is grotendeels 'hol' van binnen. Op een hoogte van ongeveer 350 meter is een uitbouw met een aantal verdiepingen, waar zich de meeste toeristenfaciliteiten bevinden: een restaurant (consumptie verplicht), een café, en diverse uitkijkruimtes, waaronder een uitkijkplatform aan de buitenkant.

 

Doordat de uitbouw breder is dan de kern van de toren werd het mogelijk op de laagste verdieping van de uitbouw glazen vloeren te maken, waardoor toeristen ongeveer 350 meter recht naar beneden kunnen kijken.

 

Vanuit deze uitbouw brengen liften toeristen nog hoger, naar de SkyPod op een hoogte van 447 meter. Dit is het hoogste uitkijkplatform ter wereld.

 

Naast de beroemde CN-tower staat de Rogers Centre, de thuisbasis van de baseball club Toronto Blue Jays.