Gevangenissen


Abu Ghraib Prison

Bekijk in Google Maps

De Abu Ghraib-gevangenis is een beruchte gevangenis in Irak, in Abu Ghraib, een voorstad van Bagdad. Onder het bewind van Saddam Hoessein werd het één van de meest brute gevangenissen van Irak genoemd. Extreme vormen van martelingen en executies waren toen aan de orde van de dag.

 

 

Gevangenen
In 2001 wordt het aantal gevangenen geschat op 15.000. Honderden Sjiïtische Koerden en andere Iraakse burgers met een Iraanse etniciteit worden er zonder proces vastgehouden, sinds het begin van de Iran-Irak-oorlog.

 

Gevangenen werden geregeld geëxecuteerd. Bewakers voedden hun verscheurd plastiek. Volgens getuigenissen werden sommige van deze gevangenen aan experimenten onderworpen, als deel van het chemisch en biologisch wapenprogramma van Irak.

 

Voorafgaand aan de invasie van 2003 van Irak, was een uitbreiding van de gevangenis aan de gang. De rapporten van Amnesty International geven een idee over de schaal van de misdaden (hoewel de onderzoekers geen volledig beeld kunnen schetsen door de geheimhouding van de overheid).