Bekijk De Wereld


De Efteling

De Efteling is een attractiepark, gelegen in Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand) in Noord-Brabant. Het is qua oppervlakte het grootste en populairste themapark van de Benelux en één van de toonaangevende en grootste themaparken in Europa.

 

Het is tevens één van de oudste themaparken ter wereld: de Efteling werd officieel op 31 mei 1952 geopend met het Sprookjesbos (ter vergelijking: Disneyland in Anaheim werd pas in 1955 geopend). Als we echter de geschiedenis doortrekken, bestaat de Efteling al vanaf 1935, toen het R.K. Sport-en Wandelpark officieel geopend werd. In 1950 werd dan de Stichting Natuurpark de Efteling opgericht door Reinier van der Heijden (burgemeester Loon op Zand). In de daaropvolgende jaren werden gronden aangekocht. Peter Reijnders (cineast) werd benaderd voor de technisch creatieve invulling. Deze wist Anton Pieck te strikken voor het avontuur van het sprookjesbos. Dit driemanschap wordt hedentendage nog vereerd in de Efteling op een pilaar. Reden voor de oprichting van de Stichting Natuurpark Efteling was dat de plaatselijke economie teveel afhankelijk was van de schoen- en leerindustrie. De Efteling is een 'uitbouw' van een al bestaand initiatief van pastoor De Klijn en Kapelaan Rietra.

 

Hoewel de opzet van het park was bedoeld voor ouders met kinderen tot een jaar of twaalf, heeft de Efteling zich inmiddels ontwikkeld tot een themapark voor alle leeftijden en is het gegroeid van een natuurpark met speeltuin, roeivijvers en een theehuis tot een volwaardig attractiepark inclusief moderne achtbanen van wereldwijd opererende bedrijven als Vekoma en Intamin AG. Jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen mensen het park.

 

Eerste attracties
Op 11 mei 1956 opende de Efteling de Stoomcarrousel, de eerste grote attractie buiten het Sprookjesbos. Een attractie die daarnaast wereldbekendheid verwierf was Holle Bolle Gijs: een prullenbak in de vorm van een sprookjesfiguur, die telkens "Papier hier! Papier hier!" zegt en na het deponeren van rommel "Dank-u-wel!"

 

Ter ere van de vijftiende verjaardag van de Efteling werd het sprookje De Indische waterlelies, dat Koningin Fabiola van België in 1955 had geschreven als één van de twaalf sprookjes uit de bundel "Los doce Cuentos maravillosos", gerealiseerd in het Sprookjesbos.