Gevangenissen


Robben Island

Bekijk in Google Maps

Robbeneiland is een eiland dat voor de kust van Zuid-Afrika ligt bij Kaapstad.
Het is een berucht eiland dat bijna 400 jaar gebruikt is voor gevangenen en bannelingen. De Verenigde Oost-Indische Compagnie maakte er al in het begin van de 17e eeuw een strafkolonie van.

 

 

Lastige zeelieden uit Kaapstad werden door de VOC hier gevangen gezet. Het water rondom het eiland is ijskoud door de koude golfstroom die hier voorbij komt. Ook zwemmen er talloze witte haaien in de zee. Geen enkele van de in de loop der jaren ontsnapte gevangenen die naar de kust probeerden te zwemmen heeft zijn vlucht dan ook overleefd.

 

Gevangenen
Robben Eiland is wereldwijd bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela en andere anti-Apartheidsstrijders op het eiland. Er was een kalkmijn op het eiland waar de gevangen moesten werken. Door het felle verblindende licht en het fijne stof in de witte kalkmijn beschadigde de ogen van Mandela. Tijdens het werk in de kalkmijn konden de gevangenen soms wel met elkaar praten, hoewel ze het niet over politiek mochten hebben van de bewakers. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland en in 1996 werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en werd de gevangenis gesloten.

 

Rondleidingen
Inmiddels worden op Robbeneiland rondleidingen gegeven aan toeristen (en Zuid-Afrikanen) door ex-gevangenen. De overtocht naar Robbeneiland geschiedt per boot, vanuit de Nelson Mandela-gate in de haven van het Victoria en Alfred Waterfront bij Kaapstad. Men dient in het hoogseizoen op tijd toegangskaarten te reserveren voor een bezoek aan Robben Eiland.