Gevangenissen


Alcatraz Island

Bekijk in Google Maps

Alcatraz is een eiland in de Baai van San Francisco. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. Maar liefst 1545 gevangenen hebben het eiland als standplaats gehad. De beroemdste gevangene was Al Capone. Voordien was op het eiland eerst een militair fort (1850-1907) en daarna (vanaf 1907-1933) een militaire gevangenis gevestigd.

 

 

De gevangenis Alcatraz
De gevangenis had een zeer streng regime. In de beginjaren van Alcatraz was het zelfs niet toegestaan om onderling te praten. Nadat er door middel van het doorspoelen van het toilet een primitieve communicatie op gang kwam, is het spreekverbod opgeheven.

 

Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. Er waren echter drie mannen, Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin, die op 11 juni 1962 ontsnapten in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Frank Morris, de leider van de groep, had een bijzonder hoog IQ, en wellicht hebben ze het getij van de San Francisco Bay gebruikt om te ontsnappen.

 

Enkele van hun spullen zijn terug gevonden op Angel Island, maar sommige gaan er van uit dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan en hun spullen via het getij naar Angel Island hebben laten drijven om de politie op een dwaalspoor te zetten. Van hen heeft niemand meer iets vernomen.

 

Men is er van uit gegaan dat ze verdronken waren, maar dat is niet helemaal zeker. Van deze ontsnappingspoging is een film gemaakt; Escape from Alcatraz genaamd. Nog geen jaar na de ontsnapping is op 21 maart 1963 Alcatraz officieel gesloten.

 

De bezetting van Alcatraz
In 1969 bezette een groep van indianen de rots in de baai. Zij verbleven 2 jaar lang op het eiland, en trachtten op deze wijze hun eis voor een Indiaans Cultureel Centrum kracht bij te zetten. Deze groep verloor in de ogen van de gemeenschap hun geloofwaardigheid door de hoeveelheid van beschadigingen, zoals graffiti, vandalisme en een brand die het huis van de oppasser van het Lighthouse verwoestte. In juni 1971 verwijderden Federal Marshalls de indianen van het eiland.

 

Alcatraz nu
Sinds 1972 is Alcatraz nationaal park onder beheer van de National Park Service en sinds 1973 is het eiland opengesteld voor publiek. Op Alcatraz staat ook de oudste nog werkende vuurtoren van de Amerikaanse Westkust.

 

Alcatraz in de media
In 2004 zond Discovery Channel de serie "MythBusters" uit. In één van de afleveringen werd deze ontsnapping met dezelfde middelen en onder dezelfde omstandigheden nagedaan. Het lukte hen om de wal te bereiken. Daarmee was aangetoond dat het wel degelijk mogelijk was. Verder is ook de wereldberoemde illusionist David Copperfield ooit als stunt uit de gevangenis ontsnapt.