Wereldwonderen heden


Petra

Petra was de (Romeinse) naam van de hoofdstad van de Nabateeërs en is gelegen in het huidige Jordanië. Het ligt ongeveer tussen de Dode Zee en de Rode Zee in.

 

De stad is gelegen in een kloof in de bergen en gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt; het meest gekend is El-Khazneh Firaum ('De schat van de Farao'). Dit gebouw is een graftempel, gebouwd in 85 en 84 voor Christus, waarschijnlijk in opdracht van koning Aretas III van de Nabateeërs. De voorgevel, uitgevoerd in een dubbele Corinthische orde, is 40 meter hoog en 25 meter breed.

 

Andere monumenten zijn het Al-Mahlama (het urnengraf), het Korintisch grafmonument, de Deir (het Klooster), en het paleisgraf.

 

De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook van Jemen, 1600 km zuidelijker gelegen, naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken. Petra was voor de verschillende handelsrouten een knooppunt. De belastingopbrengsten van de handelaars heeft de heersers van Petra schatrijk gemaakt, wat te zien is aan de gebouwen en grafmonumenten.

 

De Nabateeërs hadden lange tijd een eigen koninkrijk, dat echter onder Romeins gezag gebracht werd in 106 v.Chr. en deel werd van de Romeinse provincie Arabia. Later werd de stad de zetel van een bisdom, maar in 551 was de stad het toneel van zowel een beleg en inname door de Byzantijnen op de Perzen en van een vernietigende aardbeving. De handelsroute door Petra werd vervangen door de scheepvaart over de Rode zee. Na die tijd werd de stad verlaten.