Wereldwonderen heden


Christ Redeemer

Christus de Verlosser (Portugees: Cristo Redentor) is een groot standbeeld van Jezus Christus in de stad Rio de Janeiro in Brazilië. Het beeld is 38 meter hoog, en staat op de 710 meter hoge berg Corcovado, uitkijkend over de stad Rio de Janeiro.

 

Geschiedenis
Het idee voor het standbeeld dateert van 1850 en kwam van de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij vroeg koningin Isabel om het te financieren, maar zij vond het idee niets. In 1889 werd het project definitief afgeblazen, toen Brazilië een republiek werd, en in de wet werd opgenomen dat kerk en staat gescheiden moesten blijven.

 

In 1921 werd het plan nieuw leven ingeblazen door de kerk van Rio de Janeiro. Ze organiseerde een Semana do Monumento ("Monumentenweek") om geld in te zamelen, zodat het monument alsnog kon worden gerealiseerd.

 

Op 12 oktober 1931 was het monument gereed en werd het ingewijd met een uitgebreide ceremonie door president Getúlio Vargas. Eén van de hoogtepunten moest worden het inschakelen van het verlichtingssysteem door Guglielmo Marconi vanaf zijn jacht, maar door het slechte weer moest de verlichting handmatig aangezet worden door arbeiders bij Corcovado.

 

Toegang
Een autoweg, de Corcovado Rack Railway, geeft toegang tot het standbeeld. Tot voor kort kon het standbeeld alleen bereikt worden via de 222 treden tellende trap, die begint bij het treinstation. Maar sinds kort is het beeld ook bereikbaar met een drietal liften en vier roltrappen.

 

Er bestaat ook een vermoeiende, maar lonende wandelroute naar het Lage-park in de Jardim Botânico, aan de voet van de Corcovado-berg.