Brouwerijen


Palm N.V.

Palm bier is een product van brouwerij Palm uit Steenhuffel, een deelgemeente van de Belgische gemeente Londerzeel.

 

Geschiedenis
De geschiedenis van Palm begint in 1597 met de akte van verkoop van een hofstee. De archieven van de gemeente Steenhuffel vermeldt: ene hofstede, gelegen tegenover de Kercke, geheeten Den Hoorn, langs de baene van Aelst naar Mechelen.

 

Pas in 1747 start de eerste 'officiële' tekenen van brouwactiviteit te Steenhuffel. Een akte van volkstelling onder het Ancien Régime geeft een opsomming van handelaars en neringdoeners waaronder de afspanningen 'De Oude Croon, Het Hoefijzer' en 'De Drij Coninghen'. Tevens worden twee brouwerijen: De Hoorn en De Valck vermeld. Brouwerij De Hoorn, eigendom van Jean-Baptiste De Mesmaecker, zal uitgroeien tot de speciaalbierbrouwerij van België en Nederland.

 

Impulse
In 1908 trouwt Henriette De Mesmaecker, achterkleindochter van Jean-Baptiste De Mesmaecker met Arthur Van Roy die afstamt van Van Rhode. Deze Arthur Van Roy zal nieuwe impulsen geven aan de bierproductie. Tijdens de opkomst van de pilsbieren blijft hij vasthouden aan zijn traditioneel bier van hoge gisting waarmee hij prioriteit geeft aan de continuïteit en de eigenheid van zijn streekbier, boven de eventuele groeikansen van pilsbier.

 

In de Eerste Wereldoorlog wordt de brouwerij totaal vernield. Arthur Van Roy bouwt ze opnieuw op en maakt ze groter. Hij gelooft dat hij met zijn bier van hoge gisting zelfs buiten de dorpsgrenzen succes kan boeken. In 1929 geeft hij 'het bier van Steenhuffel' de merknaam: 'Speciale Palm', Speciale verwijzend naar de bierstijl 'Special Belge' en Palm als teken van de overwinning van hoge gistingsbier op het steeds populairdere pils.


Dobbel Palm
Elk jaar tijdens de maanden november en december brengt de brouwerij de Dobbel Palm op de markt. De eerste keer gebeurde dit ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de brouwerij in 1947. De Dobbel Palm onderscheidt zich van de Speciale Palm doordat er iets meer ambermout gebruikt wordt in het proces. Hierdoor bevat het bier ook iets meer alcohol.