Brouwerijen


Bavaria N.V.

Bavaria is een Nederlands biermerk van de gelijknamige bierbrouwerij en frisdrankenleverancier in Lieshout. De brouwerij is een van de oudste van Nederland. In 1719 werd voor het eerst melding van deze brouwerij gemaakt. Deze was eigendom van Laurentius Moorees en stond bekend als ''De Kerkdijk'' naar de straat waaraan de brouwerij was gelegen.

 

Mogelijk ging deze activiteit zelfs terug tot het jaar 1680. We moeten aanvankelijk eerder aan een thuis verricht ambacht dan aan een fabriek denken. Sinds 1764 is de brouwerij in het bezit van de familie Swinkels, die afstamt van de schoonzoon van Moorees.

 

De kleinschalige brouwerijen verdwenen geleidelijk en brouwerij ''De Kerkdijk'' was een der bedrijven die overbleef en groeide. Innovaties speelden bij dit proces zeker een rol. Daarnaast werd ook aan uitbreiding van de afzet gewerkt. Waarbij men vanaf 1890 zelfs tot Helmond doordrong. De aanleg van het Wilhelminakanaal in 1918 zorgde eveneens voor extra omzet, alsmede een aanvoerweg.

 

Bouw
In februari 2003 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe hoofdkantoor van Bavaria. De belangrijkste aanleiding was dat Bavaria kantoor hield op ongeveer 10 verschillende kantoorlocaties en dat ging gepaard met inefficiëntie en een moeizame interactie. Het Bavariakantoor heeft de vorm van een driehoek en telt 3 lagen: twee kantoorverdiepingen en een souterrain. Op de hoekpunten van het gebouw heeft men gebruik gemaakt van Pilkington Insulight™ Sun met ScreenLine® 50/25.

 

De kantoren en vergaderzalen op deze hoekpunten hebben een gebouwbeheersysteem. Het systeem waar de ScreenLine beglazing op is aangesloten heeft meerdere gebruiksopties. Zo wordt bijvoorbeeld bij een presentatie het licht gedempt en zorgen de gesloten jaloezieën ervoor dat de ramen verduisterd zijn. De entrees van het kantoor bevinden zich ook op deze hoekpunten. Ze zijn geaccentueerd door het gedeeltelijk terugplaatsen van de gevel, maar ook door de trappijen en het gebruik van vliesgevels in twee tinten glas.

 

Pilkington heeft de volgende producten geleverd:

  • Pilkington Insulight™ Therm SNA
  • Pilkington Insulight™ Sun met ScreenLine® 50/205

 

Procedure over de merknaam Bavaria
De Europese Unie bepaalde in 2005 als gevolg van het beleid tot bescherming van regionale voedselaanduidingen dat een Nederlandse brouwerij niet de merknaam Bavaria mag voeren. Dit zou zijn voorbehouden aan producenten uit de Duitse deelstaat Beieren, die in het Engels en in het Latijn "Bavaria" heet. Het Europese besluit werd in maart 2006 bekrachtigd, ondanks de inzet van minister Veerman voor het Nederlandse biermerk.