Brouwerijen


Koninklijke Grolsch N.V.

Grolsch is een beursgenoteerde onderneming met een rijke traditie. De bierbrouwerij heeft een historie die teruggaat tot 1615. Grolsch vindt haar oorsprong in het oosten van Nederland, beginnend in Groenlo en is tegenwoordig gevestigd in Enschede. Nederland is de thuismarkt van Grolsch, hier ligt dan ook het zwaartepunt van de commerciële activiteiten.

 

Grolsch is inmiddels het sterkste biermerk van Nederland en heeft een exportpositie van betekenis opgebouwd in circa 70 landen. In 1995 verwierf Grolsch dan ook het predikaat ‘Koninklijk.

 

Trivia

Grolsch maakte in 2004 een winst van 22,0 miljoen in 2004 en draaide in dat jaar een omzet van 314,8 miljoen euro. Maar in april 2007 krijgt Grolsch een boete van bijna 32,0 miljoen euro van de Europese Commissie omdat Grolsch in de periode van 1996 en 1999 verboden prijsafspraken zou hebben gemaakt met andere bier brouwerijen.

 

Nieuwe brouwerij
Tijdens de vuurwerkramp op 13 mei 2000 werd de brouwerij in Enschede zwaar getroffen en moest de bierproductie uitwijken naar elders. Onder meer brouwerij Hertog Jan nam tijdelijk een deel van de Grolsch-productie over. In 2004 werd op de grens van Enschede en Boekelo een nieuwe brouwerij geopend, als vervanging van de vestigingen in Enschede en Groenlo. De bouw werd enkele jaren vertraagd door protesten van omwonenden. Vanaf voorjaar 2005 is de gehele productie gevestigd op deze nieuwe locatie en werden de andere vestigingen gesloten.

 

Bekende reclame
In de jaren '70 van de twintigste eeuw maakte Grolsch naam met een reclamecampagne met de titel Vakmanschap is meesterschap. In de campagne, met foto's van Paul Huf, kwamen ambachtslieden in beeld, in combinatie met het ambachtelijke Grolsch. De muziek voor deze reclames werd geschreven door Clous van Mechelen.