Bruggen


The Millau Viaduct

De Brug van Millau (Frans: Viaduc de Millau) is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn, in de gemeentes Millau en Creissels in het departement Aveyron te Frankrijk. De brug, op 14 december 2004 geopend door president Jacques Chirac, is een van de hoogste bruggen ter wereld: één van de pijlers is 343 meter hoog, iets hoger dan de Eiffeltoren en maar 38 meter korter dan het Empire State Building. De maximale hoogte van het brugdek wordt slechts door de Royal Gorge Bridge (321 meter - Colorado, Verenigde Staten) overtroffen.

 

Kenmerken
Het viaduct bestaat uit acht overspanningen, ondersteund door zeven betonnen pijlers. De middelste stukken overspannen 342 meter, de uiterste overspanningen 204 meter. De brug ligt op 270 meter boven de rivier de Tarn. De lengte van de brug is 2460 meter. Er zijn zeven enorme brugpijlers gebouwd, waarvan de hoogste 343 meter de lucht in reikt en daarmee hoger is dan de Eiffeltoren. Dit is de hoogste brugpijler ter wereld. Het brugdek is 32 meter breed, en bevat twee rijstroken en een vluchtstrook in beide rijrichtingen.

 

Het viaduct is de grootste voertuigenbrug in de wereld, bijna twee maal zo groot als de vroegere Europese recordhouder, de Europabrücke in Oostenrijk. Qua brugdekhoogte komt het viaduct na de Royal Gorge Bridge in Colorado.

 

Bouw en Architectuur
De firma Eiffage, die ook de Eiffeltoren heeft gebouwd, is de bouwer van de brug en zal de brug na de bouw 75 jaar exploiteren. De Britse architect Norman Foster heeft de brug ontworpen, zich baserend op de tuiconstructie van Michel Virloguex.

 

De brug is ontworpen met nadruk op de integratie in de natuur van de Gorges du Tarn. Het immense bouwwerk dat zo'n 120 jaar mee moet gaan, heeft daarom slanke en rijzige pilaren en een dun, bescheiden ogend wegdek gekregen. De pilaren splitsen zich ieder enkele tientallen meters boven de voetstukken en de delen verwijderen zich geometrisch van elkaar tot het wegdek, waarna ze boven het wegdek weer bij elkaar komen. Dit levert een esthetisch geheel van schaduwen op, dat de aanwezigheid van de brug wat minder nadrukkelijk maakt.

 

Toerisme
De aanleg van de brug heeft een aanzienlijke invloed op het toerisme in de buurt, zowel van mensen die de brug komen bewonderen als de grotten van Roquefort in de buurt. Tijdens de constructie van de brug werd die door een half miljoen mensen bezocht. Nu zijn de panoramische zichten op de brug populair.