Monumenten


Sowjetisches Ehrenmal (Treptower Park)

Het Sowjetisches Ehrenmal im Treptower Park (ook wel Treptower Ehrenmal genoemd) is een herdenkingsplaats in het Treptower Park in Berlijn. In mei 1949 kwam dit complex gereed. Het werd in opdracht van de Sovjetbezettingsmacht opgericht om de soldaten van het Rode Leger, die in de Tweede Wereldoorlog waren gevallen, te eren.

 

Gedenkplaatsen voor gevallen Sovjetsoldaten in Berlijn

Na de Tweede Wereldoorlog werden door het Rode Leger drie gedenkplaatsen aangelegd. Bij de verovering van Berlijn op het naziregime hadden tenslotte tienduizenden Sovjetsoldaten het leven gelaten. Deze gedenkplaatsen dienen niet alleen om aan de zegetocht tegen het nationaalsocialisme te herinneren, maar zijn tegelijkertijd bedoeld als begraafplaats voor de gevallen soldaten. Het complex in het Treptower Park was het belangrijkste van de drie. Daarnaast zijn er gedenkplaatsen in de gedenkplaatsen in de Tiergarten en in Schönholzer Heide.


Bouwgeschiedenis

Voor het ontwerpen van de gedenkplaats werd door de Sovjet-bezettingsmacht een wedstrijd uitgeschreven. 52 inzendingen kwamen binnen, waaruit in juni 1946 het ontwerp van het kunstenaarscollectief met daarin architect Jakov S. Belopolski, beeldhouwer Jevgeni Viktorovitsj Voetsjetitsj, schilder Aleksander A. Gropenko en ingenieur Sarra S. Valerius werd gekozen.

 

De gedenkplaats werd aangelegd op de plaats van de al bestaande grote sport- en speelweide in het Treptower Park. In mei 1949 was het geheel klaar.

 

In oktober 2003 is het standbeeld van de soldaat van het Rode Leger in een bedrijf op Rügen gerestaureerd en met een schip weer naar Berlijn gebracht. Sinds 4 mei 2004 staat het weer op zijn sokkel.