Bruggen


Brooklyn Bridge

De in 1883 gebouwde Brooklyn Bridge is een hangbrug in New York City in de Verenigde Staten. Ze gaat over de East River en verbindt Brooklyn met Lower Manhattan. De architecten waren John en Washington Roebling, vader en zoon, zij wilden de mooiste brug ter wereld creëren.

 

De brug is 1834 meter lang, en de grootste overspanning is 486 meter. Daardoor had de brug tot de bouw van de Williamsburg bridge in 1903 de langste overspanning ter wereld. Momenteel (2005) is het de 64e hangbrug ter wereld qua overspanning.

 

Tijdens de bouw van de brug zijn 27 arbeiders gestorven door een val van de kabels en ten gevolge van de caissonziekte door het werk aan de pylonen onder de waterspiegel.

 

Door het voltooien van de brug en door zijn recordlengte ontstond een nieuwe opvatting over de stedelijke schaal van New York. In de brug wordt de tegenstelling duidelijk tussen de oude materialen en de nieuwe materialen van het nieuwe tijdperk, de massieve dragers en de 'fijne' bekabeling die het wegdek draagt.

 

De brug werd een nationaal symbool voor de hereniging en de verbondenheid na de burgeroorlog in de jaren '60 van de 19e eeuw.