Diversen


Arecibo (radiotelescoop)

De Arecibo-radiotelescoop staat in Puerto Rico, ongeveer 10 kilometer ten zuiden van de plaats Arecibo, op de noordkust van het eiland. Hij werd tot 2011 beheerd door Cornell University in samenwerking met de Amerikaanse National Science Foundation.

 

De Arecibo radiotelescoop is een van de beroemdste radiotelescopen van de wereld, voornamelijk door zijn enorme omvang. De belangrijkste schotel is 305 meter in diameter, gebouwd in een verlaging in het terrein die is ontstaan door een karst, een instorting van kalksteen. Het is de grootste gebogen schotel op Aarde, met het grootste vermogen om fotonen op te vangen. Dit record is in september 2016 overgenomen door de Five hundred meter Aperture Spherical Telescope in China. De Arecibo-telescoop is te zien op satellietbeelden, op 18° 20' 44,81" N en 66° 45' 12,03" W.

 

De oppervlakte van de Arecibo schotel bestaat uit 38.778 geperforeerde aluminium panelen, elk ongeveer 1,80 meter bij 3,60 meter, en gesteund door een wirwar aan kabels. Het is een sferische reflector (in plaats van parabolisch wat meer gebruikelijk is). Deze vorm vloeit voort uit de methode die wordt gebruikt om de telescoop te richten. Bij de Arecibo telescoop zit de schotel van de telescoop namelijk vast, terwijl de ontvanger in het brandpunt wor