Dieren


Gazellen

Gazellen (geslachten Gazella, Eudorcas en Nanger) vormen een groep hoefdieren uit de onderfamilie der echte antilopen (Antilopinae). Er zijn ongeveer vijftien soorten, waaronder de Thomsongazelle.

 

Ze komen voor in de drogere graslanden, savannes en woestijnen van Afrika, Arabië en Zuidwest- & Centraal-Azië tot in India. De naam gazelle komt van het Arabische woord "ghâzal", wat zowel "snel", "sierlijk" als "raszuiver" betekent. De gazellen worden meestal allemaal in het ene geslacht Gazella geplaatst, maar vanaf de jaren '90 van de twintigste eeuw begon duidelijk te worden dat dit geen natuurlijke, monofyletische groep was. Als resultaat daarvan zijn de geslachten Eudorcas en Nanger, waartoe enkele van de bekendste gazellen behoren, van Gazella afgesplitst. Ook nu nog is Gazella waarschijnlijk geen natuurlijke groep. Er zijn drie groepen soorten binnen het geslacht, die waarschijnlijk twee monofyletische geslachten vormen.

 

Gazellen zijn sierlijke dieren, met dunne poten, een lange hals en gedraaide hoorns. De vachtkleur is meestal zandkleurig of rossig met een witte onderzijde. Ze leven vaak in kuddes en eten het liefst ruwe, makkelijk verteerbare planten en bladeren.

 

Gazellen spelen een belangrijke rol in verschillende religies en in legendes.