Dierenparken


Antwerpse Zoo

De Antwerpse Zoo is één van de oudste dierentuinen in heel Europa, gelegen vlak naast het station Antwerpen-Centraal op het Astridplein. In de volksmond wordt deze dierentuin ook wel 'de Zoo' of 'de Zoölogie' genoemd. Op 21 juli 1843 werd de Koninklijke Maatschappij voor Dierenkunde Antwerpen gesticht. Hieruit is de Antwerpse Zoo voortgekomen. De eerste directeur was de bioloog Jacques Kets. Ook werd er een museum geopend, dat in 1844 werd ingehuldigd door koning Leopold I.

 

In 1952 werd door de Antwerpse Zoo het natuurreservaat de Zegge aangekocht, met het oog op natuurbehoud. In 1956 werd het Domein Planckendael bij Muizen aangekocht, waar een nieuwe dierentuin werd aangelegd. De Zoo van Antwerpen was ook de eerste zoo die een okapi in bezit had. De Antwerpse Zoo houdt het Internationale Stamboek bij van deze bedreigde diersoort. Andere soorten waar de Antwerpse Zoo het Internationale stamboek voor bijhoudt zijn de Congopauw, de bonobo en het goudkopleeuwaapje.

 

Verder houden ze de stamboeken bij van de bergpaca, de monniksgier, de Mexicaanse soldatenara en de Fischers toerako. Tegenwoordig bezit de dierentuin ruim vijfduizend dieren, verdeeld over bijna duizend soorten. De Antwerpse Zoo trekt zo'n 1,5 miljoen bezoekers per jaar en is daarmee de belangrijkste toeristische attractie in België.

 

In 2007 werd de Antwerpse Zoo uitgeroepen tot 'mooiste en best bewaarde 19e eeuwse stadsdierentuin ter wereld', vanwege de mooie parkaanleg en oude architectuur die er terug te vinden is. Dierenarts Francis Vercammen waakt er over de gezondheid van de dieren.

 

Masterplan
Op 22 februari 2007 hield de Antwerpse zoo een persconferentie over de noodzakelijke uitbreiding van het park. De KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) kocht 31 aangrenzende woningen op aan de Ommeganckstraat om later te slopen en de vergroting van de dierentuin mogelijk te maken. De opppervlakte van de zoo zou met 10% vergroten (1,5 hectare) Voor de inrichting van deze oppervlakte wonnen de Gentse architecten Robbrecht en Daem de grote architectuurwedstrijd waaraan meer dan 105 binnen en buitenlandse architecten deelnamen.

 

De bedoeling is dat het gebied de komende 10 jaar geleidelijk aan zal worden opgebouwd met onder andere een Afrikaanse savanne. De vergroting van de dierentuin is in de eerste plaats van belang voor de dieren zelf.

 

Vooral de okapi's, wrattenzwijnen, giraffen, olifanten, leeuwen en chimpansees zullen gunstige gevolgen van de werken ondervinden. De ontwikkeling van dit nieuw gebied zal zo'n 30 miljoen euro kosten. Naast dit project zal er natuurlijk ook veel worden verder geïnvesteerd in het reeds bestaande deel van het park.