Dierenparken


Burgers’ Zoo

Burgers' Zoo is de naam van de dierentuin van Arnhem. Toen in 1913 Johan Burgers zijn internationaal vermaarde fazanterie in zijn woonplaats 's-Heerenberg voor het publiek openstelde was dat eigenlijk het begin van Burgers' Dierenpark.

 

Tien jaar later kon Burgers de beschikking krijgen over een groot terrein bij Arnhem waar hij zijn opvattingen over het houden van dieren in de praktijk kon brengen: alle dieren - ook de roofdieren - niet achter tralies maar op open terrassen en in valleien, van het publiek gescheiden door brede grachten.

 

Deze verblijven zijn zelfs naar hedendaagse maatstaven nog modern en indrukwekkend. Onder leiding van zijn kleinzoon Antoon van Hooff werd deze trend voortgezet met groots opgezette natuurlijke leefomgevingen zoals Burgers Bush. De huidige directeur is Alex van Hooff, de zoon van Antoon.

 

Eco-displays
Door een leefgebied grootschalig na te bouwen, kan men dieren en planten die in zo'n leefgebied thuishoren er samen in onderbrengen. Door de zeer grote omvang hebben kunnen er zich bepaalde ecologische processen afspelen. Het kan voorkomen dat het ene organisme het andere belaagt en dat planten door dieren worden beschadigd of gegeten.

 

Menselijk ingrijpen blijft beperkt. Er ontstaat een natuurgetrouwe presentatie van het leven in een bepaald leefgebied. Zo'n presentatie wordt in Burgers' Zoo een eco-display genoemd. De bezoeker wordt in zo'n eco-display een ontdekkingsreiziger. Hij of zij moet echt op zoek gaan naar soorten planten of dieren. Een verrekijker is soms een nuttig hulpmiddel. Want doordat de dieren zich vrij kunnen bewegen kunnen ze er voor kiezen om uit de buurt van de menselijke indringers in hun biotoop te blijven.

 

Het bezoek aan de dierentuin wordt op deze manier werkelijk een ontdekkingsreis, waar geduld beloond wordt met bijzondere waarnemingen. Elk bezoek zal weer anders zijn. De eco-displays hebben ook mogelijkheden voor nieuwe vormen van wetenschappelijk onderzoek binnen de dierentuin geopend. Daarbij kan gedacht worden aan ecologisch onderzoek naar de samenhang van soorten, biologische plaagbestrijding en onderzoek naar populatieontwikkelingen.

 

De eco-displays die Burgers' Zoo momenteel biedt zijn:

  • Burgers' Bush
  • Burgers' Desert
  • Burgers' Safari
  • Burgers' Mangrove
  • Burgers' Ocean

 

Toekomstplannen
In 2008, bij het 95-jarig bestaan van Burgers' Zoo, opent het park een nieuw eco-systeem. Deze zal geheel Aziatisch worden, en wordt een buitengebied. Hiervoor hebben een aantal diersoorten het park inmiddels al (sommige tijdelijk) verlaten. Het zal gebouwd gaan worden op de plek waar o.a. de kamelen, bizons, lama's, rendieren en wolven leefden.

 

In het nieuwe gebied, dat nog geen naam gekregen heeft, komen o.a. Sumatraanse tijgers, Maleise beren, beermarters, stekelvarkens, neushoornvogels, Japanse pauwen en bantengs te wonen.

 

Het nog relatief nieuwe Sri Lanka panterverblijf zal in het gebied worden opgenomen. De dierentuin is momenteel op zoek naar winterharde tropische planten om dit gebied zo goed mogelijk af te werken. In 2013 zal nog een ecosysteem openen; hier is helaas nog niets over bekend gemaakt.

 

Bereikbaarheid
Burgers' Zoo ligt aan de noordkant van Arnhem, tegen de rand van de Veluwe. Naast de dierentuin bevindt zich het Nederlands Openluchtmuseum.
Bereikbaarheid met openbaar vervoer: vanaf NS station Arnhem rijdt trolleybuslijn 3 naar het dierenpark (in de zomer en tijdens schoolvakanties ook lijn 13.