Hoe ga je om met de dubieuze debiteuren in deze wereld?

Hoe ga je om met de dubieuze debiteuren in deze wereld?

20 mei 2019 0 Door Berend

Als je ondernemer bent en op factuurbasis werkt dan zul je ze ongetwijfeld ook tegengekomen zijn. Of wellicht heb je er nog mee te maken. Klanten die maar niet op tijd hun factuur willen betalen en dat behoorlijk lang volhouden. Dit worden ook wel de zogenaamde dubieuze debiteuren genoemd. Vervelende kwestie want de middelen die je graag had willen aanwenden om groei mee te financieren zitten nu vast in deze zogenaamde dubieuze debiteuren. En sterker nog als dit er teveel zijn kan dat ervoor zorgen dat je zelf in de problemen komt met het voldoen van je verplichtingen. In dit blog vertellen we je daarom graag hoe je met dit soort klanten het beste kunt omgaan.

Wat is een goede aanpak

Bij dubieuze debiteuren is het belangrijk dat je er kort op zit. Als ze weten dat er snel een herinnering komt en andere vervolgacties zullen ze je factuur toch snel wat meer prioriteit geven. Maar hoe organiseer je nu goed dat je er kort op zit? Dat begint bij het zorgen dat er iemand binnen je bedrijf een duidelijke focus op heeft. Zorg er daarbij voor dat diegene ook een duidelijk doel heeft om naartoe werken. In de praktijk zie je vaak dat er gebruik wordt gemaakt van de omloopsnelheid van de debiteuren. Dit kengetal geeft aan hoe lang gemiddeld een factuur uit staat. Wat een andere belangrijke randvoorwaarde is, is de software die je gebruikt. Meestal zijn dat pakketten waarmee je kunt factureren en vervolgens goed kunt volgen of de betreffende factuur betaald wordt. Vaak door een koppeling te maken met je internetbankieren. Ook kun je in deze software goed vastleggen welke acties je allemaal ondernomen hebt om de factuur betaald te krijgen. Een belangrijk aspect om je dossier goed op te bouwen. Wanneer het tot een juridisch traject komt is dat dossier heel belangrijk.

Dubieuze debiteuren overdragen aan een incassobureau

Als je meerdere herinneringen verstuurd hebt en andere pogingen gedaan hebt om de factuur betaald te krijgen dan stuur je op een gegeven moment de laatste aanmaning. Hierin geef je aan dat je bij uitblijven van betaling zult overdragen aan een incassobureau en dat je incassokosten in rekening gaat brengen. Het incassobureau gaat vervolgens aan de slag. Eerst via een minnelijke incassoprocedure waarbij jouw klant opnieuw wordt aangeschreven en gebeld en vervolgens via een juridische incassoprocedure, waarbij juridische middelen zoals een beslaglegging kunnen worden ingezet.