Financieel flexibel na je studententijd

Financieel flexibel na je studententijd

28 december 2020 0 Door Berend

Studenten staan erom bekend dat ze niet heel veel geld te besteden hebben. Als je druk bent met studeren en ook nog een beetje probeert te genieten van het studentenleven dan kun je hooguit met een bijbaantje wat extra verdienen. Als je eenmaal klaar bent met de studie en voor het eerst een echte baan hebt, dan zul je plotseling een stuk meer geld te besteden hebben. Maar zoals we in dit artikel bespreken, is dat niet meteen het moment om allemaal hele dure aankopen te doen en financiële verplichtingen aan te gaan. In dit artikel bespreken we waarom en hoe je financieel flexibel blijft nadat je studententijd is afgelopen.

Leven alsof je geen geld hebt

Alhoewel je met een vaste baan waarschijnlijk een stuk beter salaris hebt, betekent dit niet dat je plotseling rijk bent. Waarschijnlijk heb je nog een studieschuld die je moet wegwerken en ook komen er nadat je ouder wordt en misschien gaat samenwonen en kinderen krijgt, meer financiële verantwoordelijkheden boven. Daarom is het verstandig om na je studie nog ene tijd te leven alsof je geen geld hebt en zoveel mogelijk te sparen.

Vaste financiële lasten

Als je eenmaal klaar bent met studeren komen er plotseling heel veel financiële vaste lasten die je ‘aan moet gaan’. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een huis en auto. Alhoewel een huis kopen ook nog gezien kan worden als een investering, kost een dure auto rijden alleen maar geld. Een auto verliest een significant percentage in waarde per jaar en daarnaast zul je als je de auto met een lening aanschaft ook nog rente betalen. Het is veel slimmer dan nog even geen auto aan te schaffen. Als je toch echt een auto nodig hebt, kies dan voor een short lease die maandelijks opzegbaar is. Je kunt dit doen met een shortlease prive maar ook wanneer je als zzp’er werkt is dit ook ontzettend handig. Wanneer je financiële situatie verandert kun je op deze manier gemakkelijk weer de maandelijkse kosten verminderen.

Los snel je studentenlening af

Alhoewel het natuurlijk het best is om helemaal niet te lenen tijdens je studie is dit voor de meeste studenten tegenwoordig geen mogelijkheid. Momenteel is de rente op de studentenlening nul procent dus dat scheelt. Maar er zitten wel nadelen aan het hebben van een studentenschuld. Namelijk dat je er een minder grote hypotheek mee kunt afsluiten. Daarom is het toch verstandig om je studentenlening zo snel mogelijk af te lossen.