Goud hout: de spaanplaat

Goud hout: de spaanplaat

30 juni 2019 0 Door Berend

Hobby’s zijn er in alle vormen en maten. De één staat ieder weekend vroeg op om de hengel uit te gooien en de ander staat iedere zaterdag op de tennisbaan. Weer een ander schildert de mooiste meesterwerken en de volgende pakt op de vrije dagen zijn of haar gereedschapskist erbij. Die laatste is dan ook degene waar ik het over wil hebben. De zomer staat immers voor de deur en de meeste klussers zullen dan ook een projectje voor de vakantieweken in gedachten hebben. Maar wat heb je nu allemaal nodig, wat zijn de dingen die makkelijk in gebruik zijn? Materialen die voor de doe- het-zelvers goed te verwerken zijn tot iets moois? In deze blog gaan we het hebben over spaanplaten. Waarom? Lees snel verder!

Wat zijn spaanplaten?

Spaanplaten worden gemaakt uit samengeperst zaagsel, kleine stukjes hout en een bindmiddel wat meestal kunsthars is. Ze hoeven niet van gewoon hout gemaakt te worden, hout van bomen. Spaanplaten kunnen ook gemaakt worden van planten die houteigenschappen hebben zoals vlas, rietsuikerstro etc. Ook worden ze gemaakt in verschillende groten en hier kan je dan ook uit kiezen. Dan worden ze gelijkmatig op de vloer verdeeld voor er met warmte een plaat van gemaakt wordt. De platen hebben een massa dichtheid van ongeveer 650 kg/m3. De platen laten zich niet zo goed verven en kunnen gaan splinteren. Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten, voor de koop, waar u het voor wilt gebruiken en of de kwaliteit en afwerking goed zijn.

Waar kan je ze voor gebruiken?

Spaanplaten kunnen voor enorm veel dingen gebruikt worden. Vaak zie je ze terug in meubels. Bijvoorbeeld als zelfgemaakt bureaublad of de binnenkanten van kasten. U kan hier simpelweg een andere plaat bovenop monteren en deze dan verven voor een mooi afgewerkt uiterlijk. Daarnaast zijn spaanplaten gewoon bij de meeste bouwmarkten te verkrijgen of online! Dat is nog makkelijker. U moet dan enkel op de bestelknop klikken en de platen worden voor de deur bij u afgezet. Wel zo lekker met dit warme weer. Mocht u de platen voor een bouwwerk dat zich buiten bevindt, willen gebruiken dan kan dat ook. U hoeft er enkel op te letten dat de platen dan vochtwerend zijn. Let wel op dat als het hout te lang nat is, het kan gaan schimmelen.

Zo weer wat bijgeleerd. Denk je nu: “Ik moet ook een spaanplaat.” Dan kan je ze vandaag nog halen. Voor de zomer voorbij is, zijn jouw klussen geklaard.