Hepatitis B, alles wat je moet weten

Hepatitis B, alles wat je moet weten

2 augustus 2021 0 Door Berend

Binnenkort wil ik op vakantie met mijn zus. We hebben het al heel lang uitgesteld en nu lijkt het weer een beetje te kunnen. Hierom besloten wij te kijken naar waar we heen gingen. Er zijn veel plekken die we nog niet hebben gezien en ook veel plekken die we al wel hebben gezien. Maar daar komen we gelukkig wel uit.

Inentingen

Bij het kijken naar plekken waar we heen gingen moesten we ook kijken naar de vaccinaties. Zoals de vaccinatie voor het coronavirus. Dit is gelukkig geen probleem maar er zijn ook andere vaccinaties die van belang zijn. Zo zaten we te kijken naar inentingen vooral de volgende inenting: inenting hepatitis b. Maar wat is hepatitis b precies? Hepatitis is een ontsteking aan de lever die ontstaat door een besmetting van het hepatitis b-virus. Dit virus is erg besmettelijk en kan leiden tot ernstige klachten. Maar soms krijg je ook geen klachten wanneer je besmet bent met dit virus. Je wordt besmet middels bloed. Wanneer een ander persoon hepatitis b in zijn of haar bloed heeft. Ook kan het overgebracht worden middels genen. Zo kan een ouders het doorgeven aan hun kinderen.

Hoe weet je wanneer je besmet bent?

De symptomen van hepatitis b zijn gebrek aan eetlust, koorts, vermoeidheid, pijn in de buik, donker gekleurde urine, licht gekleurde ontlasting en jeuk. Maar het lastige is dat het virus een erg sterk virus is. Zo kan het virus een week lang in opgedroogd bled blijven overleven. Zo zijn manieren van overdracht bij een gebruikte van een injectienaald of het gebruiken van iemand anders tandenborstel wiens tandvlees bloed. Voor de rest is de besmettingsgraad voor het virus laag. In de westerse landen komt het virus veel minder vaak voor. Ook kan je genezen van het virus, maar soms kan je ziekte ook chronisch worden.

Hoe voorkom ik het?

Je kan voorkomen om besmet te worden door middel van een vaccinatie. Deze vaccinatie neemt plaats in delen. Zo ontvang je drie prikken die zorgen dat je levenslang beschermd bent tegen het virus. Natuurlijk kunnen er ook bijwerkingen plaats vinden van het nemen van deze vaccinatie. Zo kan je hoofdpijn krijgen, vermoeid zijn en een rode plek krijgen op de plek waar is geprikt. Ook moet je betalen voor de vaccinatie zo zal het rond de 50 euro zijn om zo een vaccinatie te ontvangen. Maar dit verschilt per aanbieder.

Makkelijk en snel geïnformeerd

Al deze informatie heb ik makkelijk kunnen vinden op vaccinatiewijzer.nl. Hierop stond alle informatie die ik moest weten voor het nemen van de vaccinatie en dat het wel van belang is als ik naar een niet westers land ging. Omdat daar de kans groter is dat ik dit virus oploop.