Het beste grootzakelijke energiecontract? Check deze tips

Het beste grootzakelijke energiecontract? Check deze tips

20 september 2019 0 Door Berend

Met de herfst in aantocht is het voor bedrijven en ondernemers vaak hét moment om eens te kijken naar hun zakelijke energiecontract. Misschien heb je al een goede deal te pakken en blijf je bij je huidige zakelijke energieleverancier of wellicht ben je met een overstap naar een ander energiebedrijf een stuk goedkoper uit. Feit is dat grootzakelijk energie vergelijken in ieder geval nooit kwaad kan wanneer je geld wilt besparen op je energierekening. Maar hoe kies je nou het beste grootzakelijke energiecontract? En waar moet je op letten? In dit artikel hebben we enkele tips voor je verzameld.

Bekijk de voorwaarden van een energiecontract

Bij het uitkiezen van het juiste grootzakelijke energiecontract moet je voor jezelf bekijken waar je gebruik van wilt maken. Wat vind je precies belangrijk in een zakelijk energiecontract? Bedenk bijvoorbeeld of je voor een contract met een vast of een variabel tarief wilt gaan. Bij een vast tarief heb je als ondernemer meer zekerheid, omdat je niet afhankelijk bent van de wisselende energieprijzen. Een variabel tarief kan daarentegen goedkoper uitvallen, maar ook duurder. Bekijk daarnaast of je wilt gaan voor groene of grijze energie. Wat goed is om te weten is dat Nederlandse bedrijven vanaf 2019 verplicht zijn om te besparen op energie. Overstappen naar een groene energieleverancier is dus al een goed begin. Op Minder.nl lees je hier meer over.

Controleer de opzegtermijn en einddatum van contract

Wanneer je al over een grootzakelijk energiecontract beschikt en wilt overstappen, moet je goed kijken naar de einddatum van je huidige contract. Wat is de opzegtermijn en wanneer zou je het beste kunnen overstappen? Bij het vergelijken van meerdere energieleveranciers is het ook verstandig om hier al naar te kijken, zodat je vooraf al weet waar je aan toe bent. Is je opzegtermijn namelijk verstreken terwijl je nog moet opzeggen dan kun je te maken krijgen met dure verlengingstarieven. Zeg je je contract eerder op dan afgesproken? Dan riskeer je een hoge opzegboete. Bij ieder energiebedrijf is de opzegtermijn anders, dit kan 30 dagen zijn maar in het geval van een grootzakelijk contract ook gemakkelijk drie of zelfs zes maanden. Check dus altijd goed vooraf hoe dat bij jouw leverancier zit om zo de beste deal te kunnen pakken.

Energie inkopen op het juiste moment

Grootzakelijke energietarieven schommelen altijd. Sinds 2010 zijn de energieprijzen flink gedaald waarbij we pas nu weer een lichte stijging zien. Daarom is het voor grootzakelijke verbruikers aan te raden om goed te kijken of ze beter kunnen overstappen of dat ze voordeliger uit zijn wanneer ze verlengen. Ook hierbij geldt dus: vergelijken van meerdere energieleveranciers loont, ook wanneer je misschien bij je huidige leverancier blijft. Hoewel niemand precies kan voorspellen wat energietarieven gaan doen, is het een aanrader om te kijken naar de energieprijzen van de afgelopen jaren. Op basis daarvan kun je voorzichtig een voorspelling doen en weet je een beetje wat het moment is om het beste grootzakelijke contract af te sluiten.