Het is belangrijk om je afval goed te scheiden

Het is belangrijk om je afval goed te scheiden

13 augustus 2021 0 Door Berend

Ter bescherming van het gemeentelijke riool, bodem en oppervlaktewater is het noodzakelijk dat het water van bepaalde bedrijven over een vetput ofwel een vetafscheider wordt geleid voordat het wordt geloosd. Op deze manier krijgen milieuschadelijke stoffen de kans om te bezinken of in de afscheider achter te blijven. Maar wat doet een vetput precies en hoe wordt het geplaatst?

Een vetput

Een vetput scheidt het vet van het water, wat de naam vetafscheider verklaart. Veel horecazaken in Nederland hebben zo’n put. De werking berust op het principe dat vet op water blijft drijven. Vetputten zijn zeer noodzakelijk bij bijvoorbeeld slagerijen, restaurants, grote kantines, bakkerijen en andere levensmiddelenfabrikanten. Het vet kan zowel dierlijk of plantaardig zijn. Hoe hoog het vetgehalte mag zijn is geregeld in de wetgeving. Welke wetgeving van toepassing is, is afhankelijk van de situatie. Zonder onderhoud en reiniging verliest een vetafscheider al snel zijn werking en zal op den duur vet in het riool verdwijnen. Daarom is het verplicht om onderhouds- en reinigingswerkzaamheden uit te laten voeren. Onderhoud, leidingen en reinigingen kunnen worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven.

Plaatsen van een vetafscheider

Een vetafscheider wordt geplaatst tussen de keukenafvoer en het riool, waardoor vetresten uit het spoelwater worden opgevangen. Als de vetafscheider vol zit, wordt deze met een speciale hogedruk vacuüm tankwagens leeggezogen.

Maar hoe weet je nu precies welke vetput je nodig hebt? Allereerst moet vastgesteld worden welke capaciteit jouw afscheider moet hebben. Zodra je de normgrootte weet, kan je de volgende vraag stellen: waar kan de vetput staan of ingegraven worden? Je moet rekening houden met een natuurlijk afschot. Denk aan een rivier die vanaf de berg naar de zee stroomt. In dit geval komt het water tijdelijk tot stilstand in de vetput. Het te veel aan water kan dan weer doorstromen.

Verplichting

Voor veel bedrijven die vet lozen is een vetafscheider verplicht. Bedrijven die vet lozen, zijn (meestal) verplicht om een vetafscheider met een slibvangput te plaatsen in het riool. Deze moeten voldoende groot zijn en goed worden onderhouden. Ook moet je een bijbehorende slibvangput hebben. Alleen als je bedrijf niet of nauwelijks vethoudend afvalwater loost, kan de gemeente besluiten dat een vetafscheider niet nodig is. Een vetafscheider moet groot genoeg zijn om het vet te kunnen verwerking. Meestal gebeurt dit als de vetlaag 16 centimeter dik is of de slibvangput halfvol is. Een vetput legen moet minimaal één keer per jaar gedaan worden en daarnaast ook schoongemaakt en gecontroleerd worden. Veeg met papier de etensresten met aanhangend vet en sauzen in de afvalbak voordat je het servies in de afwasmachine stopt.